Aardbeving bij Hoogezand-Sappemeer

Minister Henk Kamp van Economische Zaken bezoekt en door een aardbeving getroffen woning in Groningen. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken bezoekt en door een aardbeving getroffen woning in Groningen.Beeld anp

Bij Hoogezand-Sappemeer is vannacht even na twaalf uur een aardbeving geweest. De beving, die is veroorzaakt door gaswinning in Groningen, had een kracht van 2,0 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI vanochtend.

redactie

Het KNMI kreeg niet veel meldingen binnen. 'Een beving met een dergelijke kracht wordt niet of maar door een paar mensen gevoeld', zegt seismoloog Läslo Evers. Op sociale media maakten een aantal inwoners van Hoogezand-Sappemeer melding van de beving. Het epicentrum lag op ongeveer vijftien kilometer van de stad Groningen.

Vanmiddag komt minister Henk Kamp naar Groningen om zijn nieuwe gasbesluit toe te lichten bij de Dialoogtafel, een gespreksgroep van betrokkenen en gedupeerden. Tijdens de vergadering wordt ook de nieuwe schaderegeling van de NAM besproken.

Actiegroep Schokkend Groningen wil de minister luidruchtig begroeten, als hij aankomt bij het Provinciehuis in Groningen. Zij eisen het vertrek van de minister nadat vrijdag een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uitlekte.

Vertrouwelijk conceptrapport

Volgens het conceptrapport van de Onderzoeksraad was al in 1993 duidelijk dat gaswinning uit het Groninger veld aardbevingen veroorzaakt. Maar het ministerie van Economische Zaken en de NAM hadden enkel oog voor de economische baten van het aardgas. 'Veiligheidsrisico's voor burgers werden niet onderkend', stelt de raad. Zo verzaakte de NAM zijn zorgplicht. Kritische geluiden werden lange tijd genegeerd.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begon het onderzoek naar de rol van veiligheid bij besluiten over gaswinning in januari 2014, op verzoek van Kamp. De definitieve versie van het rapport zal waarschijnlijk in februari verschijnen. Betrokken partijen krijgen nog de mogelijkheid op het ontwerprapport te reageren, waardoor de conclusies mogelijk worden afgezwakt.

Aanvechten gasbesluit

De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp. Dat meldt gedeputeerde William Moorlag vandaag.

De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. 'De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af', zegt hij. 'Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.'

Bezoek van minister Kamp

Minister Kamp liet vandaag tijdens een bezoek aan het Centrum Veilig Wonen voor de microfoon van RTV Noord weten dat hij niet van plan is om op te stappen en dat hij zijn werk als minister wil afmaken.

Bij datzelfde Centrum Veilig Wonen, dat de schadeafhandeling van de NAM heeft overgenomen, waren maandag rond het middaguur zeker veertien schademeldingen binnengekomen, die zijn veroorzaakt door de beving in Hoogezand-Sappemeer. Het gaat daarbij vooral om scheuren in muren en pleisterwerk. Het centrum kreeg vandaag ook al 39 meldingen van schade die is ontstaan bij eerdere aardbevingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden