Aardbeientaart

AH Aardbeienvlaai
Samenstelling:

44% aardbei, water, suiker, tarwebloem, 5,5% roomboter, gedeeltelijk geharde plantaardige oliën en vetten, glucosestroop, magere melkpoeder, varkensgelatine, gemodificeerd maïszetmeel, kippenei-eiwit, ei, geleermiddelen (pectine, E407), emulgatoren (sojalecithine, E471, E472b), zout, verdikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel), gebrande suiker, voedingszuur (citroenzuur), rijsmiddelen (E450, E500, E503), aroma, conserveermiddel (E202), stabilisator (E339), kleurstof (E120).

Zelf maken?
Nodig voor 6 personen:

500 g aardbeien; 4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries); 1 eetl suiker; pak droge bonen (bakvulling); wat boter en bloem voor invetten

Banketbakkersroom: 4 dl melk; 60 g bloem; 60 g suiker; 4 grote eidooiers

snufje zout

Zo pal in het zomerkoninkjesseizoen kan een mens onbedaarlijk lust krijgen in een taart van zomerse aardbeitjes op een bedje van banketbakkersroom met krokante bodem. Laat die nou nét in de koeling van de supermarkt paraat staan. Is dat even handig! Waarom zou ik hier dan weer gaan lopen pleidooien voor een zelfgebakken taart, hoor ik u zuchten. Het is immers zomer. Tijd van niks doen, van dolce far niente, van lange avonden op het balkon, van boeken lezen in de hangmat, van skottelbraaien op de camping. Maar sinds ik deze supersimpelsnelle methode ontdekt heb van banketbakkersroom, ben ik op een ware zendingsmissie, u moet het me maar vergeven. Nou vooruit, ik doe een knieval: de taartbodem maken we gewoon even snel van bladerdeeg uit de vriezer. En lekkere geurige Hollandse aardbeien scoren moet ook geen probleem zijn. Makkelijker kan ik het echt niet maken.

Banketbakkersroom: Breng in een pan de melk aan de kook. Klop in een grote kom met de mixer bloem, suiker, dooiers en zout door elkaar. Giet in een straaltje al kloppend de hete melk erbij tot een glad mengsel. Doe alles terug in een schone pan en laat al kloppend met een garde een minuut koken en binden. Haal van het vuur en laat afkoelen. Klop dan nog eens goed door met de mixer.

Taart: Verwarm de oven voor op 225°. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en boetseer ze aan elkaar. Vet een vorm (Ø 22 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem. Doe het deeg erin, maak een opstaand randje, snij op maat. Niet te krap, het deeg krimpt. Prik de bodem overal in met een vork. Strooi er 1 eetl suiker over. Leg er een vel bakpapier in, vul met de droge bonen. Zet 10 minuten in de oven. Til papier met bonen eruit en zet de bodem terug in de oven tot hij goudbruin en knapperig is. Laat uit de oven helemaal afkoelen. Verwijder de vorm. Vul de bodem met de gele room. Bekroon met de aardbeien - naar keuze lukraak erover gestrooid, of netjes één voor één erin geparkeerd.

TIPS:
De truc met de peulvruchten noemen we blind bakken. Dat voorkomt dat de bodem opbolt. De (niet meer eetbare) bonen kunnen eindeloos hergebruikt worden.

Supersnel alternatief voor banketbakkersroom: 250 g mascarpone losroeren met 1 eetl suiker, 1 eetl sinaasappelsap, eventueel 1 scheutje cointreau en de fijne rasp van 1 sinaasappel.

Zijn de aardbeien toch niet zo zoet als ze eruit zagen? Half uurtje marineren in het sap van 1 sinaasappel, eventueel een scheutje Cointreau of een balsamico-azijn (hoe duurder/stroperiger, hoe beter).

Decoratie: poedersuiker (door een theezeefje) of sliertjes sinaasappelschil.

De onderdelen kunnen eerder worden bereid, maar de taart pas op het laatste moment samenstellen.

Suggesties:
Pakjestips? info@kokenmetkarin.nl

De kookboeken 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' en 'De heimweekeuken' zijn ook verkrijgbaar via webshop.trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden