Aardappelwafels

Bakmateriaal: Duits wafelijzer (15 cm diameter: 5 hartjes), liefst duo, boter om in te vetten. Beslag: 250 g tarwebloem, patent; 1 zakje instantgist (7 g); 2,5 dl lauwe melk; 700 g geschilde eigenheimers; 3 eieren, large; 50 g fijngesneden prei; (50 g zeer fijngesneden ontbijtspek); 1 eetlepel fijngesneden selderij; 1 ½ theelepel zout; peper, nootmuskaat. Erbij: aangemaakte veldsla met zure augurkjes; zure room met mosterd; gezeefde tomaat met cayenne en zout.

Waarom ik nog iets durf voor te stellen? Misschien staat u vandaag helemaal geen oliebollen te bakken in het schuurtje. Maar wilt u vanavond toch iets aardigs, zij het even geen truffels en kapoenen meer. Sommigen houden het vandaag al eeuwen op nieuwjaarswafels, gebakken in ouderwetse wafelijzers. Mocht u die bezitten, dan moet u wel even uitzoeken hoeveel beslag erin gaat. Met zo’n modern elektrisch wafelijzer gaat het stukken gemakkelijker en bakken op tafel is gezellig.

Hier hartige Grumbeerwaffele uit de Pfalz (de aardappel heet daar grondpeer). Ze worden er net als onze stroopwafels in stalletjes op markten gebakken en men houdt er zelfs feesten voor. Het spek kunt u ook weglaten.

Bloem en gist vermengen. Met de kneedhaken van de mixer een glad beslag kloppen met de melk. Toegedekt half uurtje laten staan.

Aardappels fijnraspen (in de keukenmachine). In een zeef doen, uitdrukken en verder laten uitlekken boven een kom. Het nat wegdoen, maar het ’aardappelmeel’ bewaren.

In deze kom het gistbeslag glad kloppen met de eieren (kneedhaken). Mengen met geraspte piepers, prei, peper, zout, nootmuskaat (en spek). Alweer toedekken en 15 minuten laten staan.

Het ijzer verwarmen op de hoogste stand.

Het ijzer telkens inkwasten met boter. Het beslag dik uitspreiden tot aan de randjes in het ijzer; 10-12 minuten bakken.

Serveren met de veldsla, en om de hartjes in te dopen: een saus roeren van zure room en mosterd en een van tomatencoulis met cayenne en zout. Meneer kan naar believen telkens een paar wafels bakken. Opwarmen in het ijzer gaat ook goed.

Met de beste wensen van

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden