Aardappelkoekjes uit Ecuador

Koekjes: 450 g platina’s of bintjes (geen andere!), geschild en gewogen, 1 theelepel zout, gekleurde olie (zie onder), 3 eetlepels fijngesneden wit van bosuitjes, 100 g fijngeraspte Edammer of Chihuahua, Pindasaus: 1 eetlepel gekleurde olie, 75 g fijngesnipperde ui, 1 uitgeknepen teen knoflook, 1 rood pepertje, kleingesneden, 1 gepelde tomaat in stukjes, 2 eetlepels pindakaas, melk, zout, tabascosaus naar smaak, 2 eetlepels grofgesneden koriander.

Llapingachos zijn een Indiaanse specialiteit in Ecuador. Ze komen uit de bergen, waar ook de hoofdstad Quito ligt, ooit de zetel van Inca-keizer Atahualpa. Daar kun je deze koekjes zien bakken op straat. Men serveert ze op fijngesneden sla, gegarneerd met tomaat en avocado, een gebakken eitje en salsa de maní, pindasaus. Pinda’s horen thuis in Latijns-Amerika. Archeologen dateren vondsten in Peru op 800 v.C. Men at ze toen vers als groente, of ook toen al als een soort pindakaas. Portugezen brachten ze naar Afrika en India. En Spanjaarden naar de Filippijnen. En zo kwamen Indonesiërs aan de satésaus en Nederlanders aan de pindakaas. Waarom praat men toch tegenwoordig zo druk over globalisering als opmerkelijk verschijnsel van onze tijd?

Llapingachos worden gebakken in aceite de achiote, (maïskiem)olie, diep oranjerood gekleurd en subtiel geparfumeerd met annattozaadjes: 2 eetlepels zaad op evenveel olie, zachtjes sudderen, zeven. De Azteken deden annatto in hun chocola. De Indianen kleurden zichzelf ermee. Wij de kaas. En nu is het onze kleurstof E 160b. Annattozaad is onder meer te koop bij www.peperbol.nl.

Aardappels in parten gaarkoken. Afgieten, droogstomen. De uitjes gaarfruiten in 1 eetlepel gekleurde olie. Aardappels door een pureeknijper drukken; met een houten lepel mengen met zout en ui. Na afkoeling de kaas toevoegen; 8 ballen vormen en daarvan ronde koekjes maken: 6½ cm doorsnee / 2 cm dik. Zeker 2 uur koelen.

Ui, knoflook, peper en tomaat gaarfruiten in de olie. Pindakaas toevoegen en zoveel melk dat een dunne saus ontstaat. Op smaak brengen met tabasco, garneren met korianderblad. Serveren als boven.

Antiaanbakpan op matig vuur verhitten met weinig olie. Koekjes in 3 minuten per kant goudbruin bakken. Voor het keren bovenkant inkwasten met olie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden