Aardappelgerecht met paprikacoulis

De letter 'R' is weer in de naam van de komende maanden te vinden. Vroeger betekende dat voor kinderen de verplichte lepel levertraan voor het slapen gaan, maar die kwelling is gelukkig voorbij. Tegenwoordig houdt het in dat de tijd in Nederland voor schelp- en schaaldieren weer is aangebroken. Overal zijn weer volop mosselen verkrijgbaar. Oesters zijn wat minder populair en andere schaal- en schelpdieren worden nauwelijks gegeten. In Frankrijk is dat anders. Er wordt daar een enorme variëteit aan schaal- en schelpdieren aangeboden en oesters zijn hier een welhaast onvermijdelijk tussengerecht bij het kerstdiner en het diner op Oudejaarsavond.

Gilles Goujon van de Auberge du Vieux puits in Fontjoncouse geeft u hier een eenvoudig maar heerlijk recept voor een aardappelgerecht met mosselen en kokkels.

Ingrediënten:

800 g aardappelen

500 g mosselen

500 g kokkels

100 g boter

2 fijngehakte sjalotjes

0,5 bosje gehakte bieslook

9 teentjes knoflook

500 g rode paprika

peper en zout

Bestrooi de aardappelen met zeezout en zet ze in de oven, op 180° C. Doe de mosselen ongeveer een minuut in een voorverwarmde pan, schud ze een paar keer om, zodat ze zich helemaal openen. Laat ze uitlekken en haal de mosselen uit hun schelp. Doe hetzelfde met de kokkels.

Verwijder de schil van de aardappelen, wanneer ze gaar zijn. Smelt de boter, doe er de aardappelen bij, die u verbrokkelt (het mag geen puree worden) en bak ze goudgeel. Schep er de mosselen, de kokkels, de sjalotjes en drie gehakte teentjes knoflook door. Doe er op het laatste moment de bieslook en peper en zout naar smaak bij.

Pureer de paprika's met zes teentjes knoflook in de keukenmachine. Doe het mengsel door de zeef. Verwarm deze coulis in een pannetje, dik hem lichtjes in en voeg peper en zout naar smaak toe.

Schep het aardappelgerecht in het midden van de vier voorverwarmde borden en giet er de paprika-coulis omheen.

Serveer er een witte Corbièreswijn bij: een château Grand Moulin van Jean Noël Bousquet uit Luc-sur-Orbieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden