Recept

Aardappel-preigratin met taleggio

Beeld Thinkstock

Dit jaar besloot ik het jaarlijkse Thanksgiving-diner een sterk mediterrane draai te geven. Dus de kalkoen werd behandeld als een Italiaans varkensgebraad ('a la porchetta') en alle bijgerechten waren Frans, Spaans of Italiaans. 

Het idee voor deze gratin komt uit het kookboek 'Gjelina' van chef Travis Lett. De snijbiet in het originele recept heb ik vervangen door aardperen en dat was een schot in de roos. De aardappels spelen een hoofdrol, dus kies de lekkerste die te vinden zijn; liefst geelvlezig en dun van schil. Deze hoeveelheden leveren een bijgerecht voor 6-8 personen of 2 dagen. Gebruik een grote, diepe ovenschaal (inhoud ca. 4,5 liter), of 2 kleinere schalen.

Ingrediënten 

2 grote preien (alleen het witte en lichtgroene deel)
ca. 1250 g lekkere, vastkokende aardappels met dunne schil
ca. 400 g aardperen
sap van 1/2 citroen
extra vierge olijfolie
zout, versgemalen peper
400 ml slagroom
2 el verse tijmblaadjes
125 g versgeraspte parmezaanse kaas
50 g boter, in stukjes
225 g taleggio, in stukjes

Bereiding

Maak de preien goed schoon en snijd ze in dunne ringen. Snijd of schaaf de (al dan niet geschilde) aardappels in dunne plakjes (circa 3 millimeter). Bewaar ze in ruim koud water. Boen de aardperen schoon (of schil ze dun - een rotklusje) en schaaf of snijd ze in heel dunne plakjes. Bewaar ze in ruim water met het citroensap.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit 1 à 2 el olijfolie in een koekepan en bak de preiringen in circa 5 minuten iets zacht. Breng op smaak met zout en peper.

Droog de aardappels en aardperen grondig. Verdeel de helft van de aardappels over de ingevette ovenschaal en laat de plakjes overlappen. Bestrooi met wat zout en peper. Giet er 1/3 deel van de slagroom over. Verdeel er achtereenvolgens over: helft van zowel prei, aardperen, tijm, beide kaassoorten en boter. Bestrooi tussendoor licht met zout en peper. Duw de lagen enigszins aan en giet er meer room over. Herhaal de lagen eenmaal. Giet de rest van de room erover. Je eindigt met beide kaassoorten en wat boter. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 50 minuten tot 1 uur in de oven, tot de aardappels zacht zijn.

Schakel de oven naar 225 graden en laat de schotel zonder aluminiumfolie circa 15 minuten verder bakken tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat circa 5 minuten staan en serveer warm.

Meer inspiratie nodig? Bekijk hier al onze recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden