Aap

Als iemand enthousiast begint over zelf gebreide onconventionele oplossingen, zit er meestal een gros adders onder het gras. Het fileprobleem is onderwerp geweest van vele onconventionele oplossingen, maar ze staan er nog elke dag.

Ruud Verdonck

Want aan bezwaren tegen dat soort plannen zelden gebrek, óók van de fileslachtoffers, waar wij elke dag zo'n medelijden mee hebben. Zo ook bij Schiphol-baas Cerfontaine en z'n onconventionele plan om de huizen op te kopen van mensen die klagen over zijn geluidsoverlast. Onconventioneel, want tot nu toe zijn het de woningbouwverenigingen die mensen die geluidsoverlast veroorzaken, willen laten verhuizen en niet de buren. Als je over die conventionele oplossing voor Schiphol begint, doet Cerfontaine alsof je ze ziet vliegen.

Maar voor het uitkopen van de lastigste klagers heeft Schiphol wel een paar miljoen over, zei hij tegen de Volkskrant. Het aanbod overziend dacht dat ik dat er twee mogelijkheden zijn: óf hij heeft geen idee van de huizenprijzen, óf hij heeft geen idee van de omvang van zijn eigen overlast. Kwam de aap natuurlijk uit de mouw: de overheid moet meebetalen.

Zo kan ik ook onconventionele oplossingen uit m'n mouw schudden. Bijvoorbeeld: Schiphol blijft waar het ligt, mag er de binnenkort weer noodzakelijke banen bijbouwen en alle huizen die getroffen zijn door geluidsoverlast worden verplaatst naar het groene hart. Blijft er één gigantisch bedrijventerrein over rondom Schiphol, dus die hele verhuizing kan met gesloten beurzen.

Of: het geluidsstatiegeld. In de buurt van Schiphol zijn er drie gebieden met oplopende overlast. Elk huis in het gebied met de minste last krijgt 2500 euro, in het ergere gebied 5000 euro en in het treurigste stuk 10000 euro. Mag je mee doen wat je wilt, alleen: nooit meer brommen over vliegtuiglawaai. Kost een paar centen, maar dan doet Cerfontaine maar wat op de luchthavenbelasting, de landingsrechten, de parkeergelden, de verhuur van winkels en waar 'ie verder tegenwoordig z'n nieuwe beton van betaalt.

Ja, ik zie ook andere bezwaren: iedereen wil bij Schiphol wonen. De scheidslijn tussen onconventionele plannen en luchtfietserij is nu eenmaal flinterdun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden