AAP wil moesson die corruptie wegspoelt

reportage | Indiase oppositie vecht tegen diepgewortelde cultuur

MUMBAI, INDIA - Het groepje rond parlementskandidate Meera Sanyal (52) trekt veel aandacht op het Grant Road Station in Mumbai. Ze dragen witte hoedjes - bekend als Gandhi-hoedjes en nu het karakteristieke hoofddeksel van Kejriwal, de leider van de Aam Admi Partij - en maken vegende bewegingen met bezems van takken. "De bezems symboliseren het schoonvegen van de politiek", zegt Sanyal, gekleed in een traditionele sari.

Sanyal is de kandidate van de Aam Admi Partij (AAP) in Zuid-Mumbai voor de parlementsverkiezingen die volgende maand beginnen. De Aam Admi Partij ('gewone man' in het Hindi) is een nieuwkomer in de Indiase politiek en volop in het nieuws met campagnes tegen corruptie en bureaucratie.

Veel Indiërs hebben hun buik vol van de corruptie en de stroperige, grootschalige bureaucratie. Volgens corruptiewaakhond Transparency International vindt 86 procent van de bevolking dat politieke partijen corrupt zijn, en 65 procent dat het parlement corrupt is.

Het schuiven van smeergeld vindt plaats op verschillende niveaus van de samenleving. Het begint bij het bankbiljet dat mensen de politieagent toeschuiven als ze worden aangehouden vanwege een verkeersovertreding, of aan een ambtenaar geven om sneller de benodigde papieren te krijgen. Op hoger niveau neemt de corruptie grotere vormen aan. De gouverneur van India's centrale bank, Raghuram Rajan, wees tijdens een toespraak ooit publiekelijk op de dreiging dat zich in India oligarchen naar Russisch model ontwikkelen.

Ondanks diverse maatregelen van overheidswege, zijn staatsinstellingen besmet en lopen zakelijke en politieke netwerken door elkaar. In een schandaal dat bekend staat als 'Railgate' wordt de neef van voormalig minister voor spoorwegen Pawan Kumar Bansal beschuldigd van betrokkenheid bij een smeergeldaffaire van zo'n 9 miljoen roepie, ongeveer een miljoen euro.

Corruptie in de rechterlijke macht zou hebben geleid tot het uitstellen van processen van hooggeplaatste personen. Volgens een rapport van de Association for Democratic Reform hebben 162 van de huidige 543 parlementariërs een aanklacht tegen zich lopen.

Maar aanklachten als deze blijven vaak lang op de plank liggen; zeven jaar gemiddeld, mar in sommige gevallen meer dan twintig.

De strijd tegen corruptie staat centraal in de verkiezingscampagne van de AAP. Ook andere partijen richten hun pijlen nu op malafide praktijken. De regionale partij Maharashtra Navnirman Sena (MNS) bezette in februari verschillende tolstations in Mumbai om te protesteren tegen corruptie bij het innen van tol op de wegen.

Niet iedereen gelooft dat de AAP - of een andere partij - in staat zal zijn iets te veranderen. "Als ze eenmaal aan de macht zijn, worden ze net zo corrupt als alle anderen", snuift Salman Kapadia, een student accountancy van begin twintig. Ook zakenman Rakesh Bhavsar (44) gelooft er niet in. "Ik ga het vakje 'geen stem' aankruisen op het stembiljet", zegt hij.

Een nieuwe partij zal toch niets veranderen, is een veelgehoorde mening. En dus besluiten mensen toch maar weer te stemmen op een van de grote partijen, de Congrespartij of de Bharatiya Janata Partij.

Toch kijkt AAP-kandidate Sanyal vol vertrouwen uit naar de verkiezingen. "Politiek hoort een nobel beroep te zijn. De huidige politici hebben hun mandaat verloren", zegt deze voormalige topbankier van ABN Amro India. "De afgelopen jaren hebben we een Arabische lente gezien in verscheidene landen. In India zijn we nu klaar voor een 'Indiase moesson' die alle slechte praktijken wegwast."

Grootste verkiezingen ter wereld
"Lang leve Arvind Kejriwal", riep een uitzinnige menigte toen de leider van de Indiase anti-corruptiepartij gisteren op het toneel verscheen. AAP-leider Kejriwal gaat de verkiezingsstrijd voeren in de heilige staat Varanasi, zo maakte hij gisteren bekend op een bijeenkomst met duizenden aanhangers. Het winnen van die staat is noodzakelijk voor het verkrijgen van de macht in Delhi. De verkiezingen voor de 'Lok Sabha', het Indiase Lagerhuis, vinden plaats op negen verschillende dagen tussen 7 april en 12 mei. De stemmen worden geteld op 16 mei. Het zijn de grootste verkiezingen ter wereld, met 814 miljoen kiezers en 930.000 stembureaus. De grootste partijen zijn de zittende Congrespartij, onder voorman Rahul Ghandi, en de oppositiepartij Bharatiya Janata van Narendra Modi. Modi zal in de staat Varanasi de directe tegenstander zijn van AAP-leider Kejriwal. AAP heeft aan populariteit gewonnen sinds de overwinning bij de lokale verkiezingen in Delhi in 2013. Deze partij onder de kleurrijke Kejrwal is twee jaar geleden ontstaan uit een anti-corruptiebeweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden