Aanzuigende werking is speculatief

door Bart Zuidervaart

Minister Verdonk (vreemdelingenzaken) suggereert ten onrechte dat een pardon voor uitgeprocedeerden een aanzuigende werking heeft. Dat vinden de hoogleraren migratie-recht Thomas Spijkerboer en Roel Fernhout.

Verdonk maakte donderdag in de Kamer duidelijk wat haar bezwaren zijn. Volgens haar ’trekt het openlijk speculeren over een regeling nieuwe asielzoekers aan, waardoor de opvang weer vol zal lopen’. Verdonk vreest extra werk voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die zal moeten uitzoeken of iemand onder de regeling valt.

Een ’kwestieuze veronderstelling’, vindt Thomas Spijkerboer, hoogleraar aan de Vrije Universiteit. „Het idee dat een groeiende instroom van vreemdelingen wordt veroorzaakt door een amnestieregeling, is niet bewezen.” Nadat Spanje vorig jaar 700.000 illegalen legaliseerde, waagden ruim 35.000 Afrikaanse bootmigranten de oversteek naar de Canarische Eilanden, aanzienlijk meer dan voorheen. Verdonk ziet een direct verband, Spijkerboer niet.

„De stroom vluchtelingen richting Europa hangt samen met strenge grenscontroles. Dat veroorzaakt de migratiegolven. Gibraltar, Malta en Sicilië worden strenger bewaakt, waardoor het zich verplaatst richting de eilanden. Dat is een gegeven. Wat Verdonk zegt, is speculatief.”

Ook Roel Fernhout, bijzonder hoogleraar in Nijmegen en ex-ombudsman, noemt Verdonks vergelijking met Spanje onjuist. „Het gaat nu om een regeling voor een duidelijk afgebakende groep. De IND weet exact om wie het gaat, dus is ook gemakkelijk te achterhalen of iemand er terecht een beroep op doet.”

In de motie staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers alleen mogen blijven als ze Nederland sinds hun eerste asielaanvraag niet hebben verlaten. Oorlogsmisdadigers en ’veroordeelden wegens ernstige delicten’ blijven uitgezonderd.

„Het wordt wel lastig dat juridisch dicht te timmeren”, zegt Spijkerboer. „Wanneer is een veroordeling ernstig genoeg voor afwijzing?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden