Aanzetten tot geweld tegen Baudet? ‘Wilders is voor minder veroordeeld’

De anti-racismedemonstratie van zaterdag. De vrouw links met de zonnebril is mogelijk degene die later opdook in een filmpje waarin mensen worden opgeroepen ‘paf’ te zeggen, en degene die vandaag werd aangehouden. Beeld ANP
De anti-racismedemonstratie van zaterdag. De vrouw links met de zonnebril is mogelijk degene die later opdook in een filmpje waarin mensen worden opgeroepen ‘paf’ te zeggen, en degene die vandaag werd aangehouden.Beeld ANP

Twee keer werd er gehint op de dood van politicus Thierry Baudet: mag je dan zomaar alles zeggen?

Edwin Kreulen

‘Volkert, waar ben je?’, schreef een universitair docent na de overwinning van Baudet onder een artikel op Facebook. “Als je Thierry dood wilt schieten zeg dan ‘paf’ ”, riep een demonstrante dit weekeinde. Komt dat neer op doodsbedreigingen of aanzetten tot geweld, en is het dus strafbaar? De weg naar vervolging kent vier hobbels en een extra hulproute.

1. Aangifte

Ten eerste is het de vraag of degene tegen wie de opmerking is gericht zich bedreigd voelt en of hij aangifte doet. Maar justitie kan ook zelf beslissen dat uitspraken ernstig genoeg zijn. De vermoedelijke demonstrante, een 21-jarige vrouw, werd gisteren in elk geval aangehouden en kan gehoord worden. Een aangifte helpt in dit soort gevallen meestal wel. Zoals het Openbaar Ministerie al liet weten, zal die grondig worden bestudeerd om te kijken of er een zaak is. Grondiger dan bij het eerste onderzoek dat de aanklagers deed concluderen er in het geval van de docent voorlopig geen strafzaak in te zien. Dat komt ook door de volgende hobbel.

2. Tekst

Het zijn ‘smakeloze’ uitlatingen ­zoals het OM al aangaf in het geval van de verwijzing naar Volkert van der G., de moordenaar van Pim ­Fortuyn. “Ze passen in de verharding van het maatschappelijk debat”, zegt strafrechtadvocaat Joris van ’t Hoff, die met zijn eigen Tilburgse kantoor VTH Advocatuur mensen bijstaat die worden vervolgd vanwege bedreiging. “Als je naar de tekst kijkt, is het maar de vraag of het om een doodsbedreiging gaat. Ook de uitspraak over dat schieten.” De ­oproep is immers om ‘paf’ te zeggen. “Dat zou ik niet kwalificeren als bedreiging, maar eerder als een mogelijke oproep tot geweld.” Beide uitspraken lijken hem ‘op het randje’. Over ‘paf’ moet het OM nog beslissen. Van ’t Hoff: “Er zit wel een duidelijke geweldcomponent in.”

3. Uitvoering

De zaken die Van ’t Hoff behandelt spelen meestal in de privésfeer. Zoals de man die bij een hoog opgelopen ruzie met zijn buurman roept ‘Ik hak je kop eraf’. “Die zaken neemt het OM meestal erg serieus. Als er een betrouwbare getuige is, wordt het meestal een zaak. Ook al vraag ik mij soms af of vervolging echt nodig is.” Of de boze man de kop van zijn buurman eraf hakt is inderdaad de vraag. Van ’t Hoff: “Er was ooit iemand die in een dwangbuis zat en dreigde een handgranaat te gooien. Het was overduidelijk dat dit dreigement niet kon worden uitgevoerd.” Eenzelfde bezwaar ziet hij ook nu oprijzen. “Het lijkt weinig realistisch dat men gaat handelen naar deze woorden. De opmerkingen zijn nogal onsamenhangend. Bij de vraag of iemand op Baudet wil schieten, ligt dat wel wat zwaarder voor wat betreft het aanzetten tot geweld. Wilders is voor minder vervolgd en veroordeeld.”

4. Opwelling

Als de cliënten van de strafrechtadvocaat toch voor de rechter komen en de eerste drie hobbels tot een veroordeling zijn genomen, is nog een ander verweer mogelijk. Van ’t Hoff: “Vaak uiten mensen een bedreiging in een emotionele opwelling.” Zijn ze eenmaal bij zinnen gekomen, dan zouden ze die bedreiging nooit uitvoeren. Het is dan wel aan de ‘bedreiger’ om te bewijzen dat hij of zij echt buiten zinnen was. De universitair docent die zich zat op te vreten achter zijn computer en die al excuses heeft gemaakt, heeft op dit punt een sterker verweer dan de demonstrante, verwacht Van ’t Hoff.

Hulproute

Als het OM in een van de vier hobbels reden ziet om niet te vervolgen, heeft Baudet nog een mogelijkheid als hij er toch een zaak van wil maken. Via een artikel 12-procedure kan hij een gerechtshof vragen om de officier van justitie op te dragen alsnog een strafonderzoek in te stellen. Die omweg is lang niet altijd succesvol, maar leidde voor Geert Wilders wel tot vervolging na diens ‘minder Marokkanen’-uitspraak.

Lees ook:

Politiek Den Haag noemt bedreigingen Thierry Baudet ‘bizar’ en ‘onacceptabel’

De bedreigingen aan het adres van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zijn ‘bizar’ en ‘onacceptabel’, vinden politici in Den Haag. Van links tot rechts nemen partijen afstand van de intimiderende uitspraken van antiracisme-demonstranten.

Brabantse criminelen bedreigen een politiemedewerker met de dood

Begin dit jaar bleek een agent in het zuiden van het land ernstig bedreigd, vermoedelijk door criminele groepen. Die voegen zelden de daad bij het woord, maar op politiemensen heeft zoiets enorme impact.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden