Aanvragen van kenteken voor brommer kost veel geld en tijd

De aanvraagprocedure voor een brommerkenteken vergt veel tijd en isbovendien erg duur. "Het is een administratieve rompslomp."

Dat zegt Paul Haarman, medewerker van een scooterwinkel in Oosterwijk."Op korte termijn levert de nieuwe maatregel problemen op. Mensen moetenlang wachten en behoorlijk betalen."

Serge Beek van de RDW, voorheen de Rijksdienst voor Wegverkeer, wil tochde nieuwe plaat voor alle brommers invoeren. "Het verkeer moet veiligeren er moet meer toezicht komen op het doorverkopen van bromfietsen." Daaromworden nu bij de registratie van het kenteken de gegevens van de eigenaargeregistreerd. Zo kan de politie meer doen tegen onveilige of onverzekerdevoertuigen. Het kentekenbewijs op naam is ook een hindernis tegen helingvan gestolen brommers.

Hoewel Haarman erkent dat op lange termijn diefstal kan afnemen,benadrukt hij dat er voor bromfietsbezitters een lange weg te gaan is. Zijmoeten eerst langs een door de RDW erkend bedrijf, dat een 'schouwing'maakt. Daar worden de technische specificaties van de bromfietsgeregistreerd. Vervolgens gaan ze met het schouwformulier naar hetpostkantoor om een bromfietskentekenbewijs aan te vragen. Als na ruim tweeweken de RDW de aanvraag goedkeurt, mag een bromfietsdealer daadwerkelijkeen kentekenplaat maken en monteren.

Deze procedure kost niet alleen tijd, maar ook geld: schouwing enkentekenplaat kosten samen zo'n 50 euro (schatting RDW). Daarbij komeneventueel de kosten van een uittreksel uit het bevolkingsregister.

Eigenaars van een oude brommer hebben tot november 2006 de tijd om hunvoertuig te laten keuren. Nieuwe brommers hoeven niet gekeurd te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden