Aanvechter ID-kaart richt zijn pijlen nu op overlijdensakte

Clemens Meerts: Gewoon mijn werk

INTERVIEW | ALWIN KUIKEN

Hij verkneukelt zich enorm over 'stampvoetende ambtenaren in hun kantoren'. De Limburgse jurist Clemens Meerts (35) spande met succes een zaak aan om de verplichte 43 euro voor de identiteitskaart van tafel te krijgen. Het volgende slachtoffer: de 11,50 euro voor een overlijdensakte.

Wat bewoog u om dit te gaan doen?
"Puur omdat de overheid die bijdrage niet mag vragen. Sinds de ID-kaart in 2005 verplicht is, heb je als burger geen keuze. Daarom kwam de Hoge Raad ook tot dit arrest.

Maar ik doe het evengoed voor mensen die niet weten hoe ze zoiets moeten aanpakken. Die schrijven dan een bezwaar van tien pagina's waar je geen touw aan vast kunt knopen. Dit is gewoon mijn werk. Mijn bezwaarschrift paste op één A4'tje."

Linksom of rechtsom moeten we toch gewoon betalen voor die kaart?
"Ja, er komt vast een nieuwe belasting. Maar het op te halen bedrag zal lager zijn. Want twintig procent van de kosten voor de ID-kaart gingen op aan administratie. Op een bedrag van 80 miljoen scheelt die twintig procent ons jaarlijks 20 miljoen. Daarmee was dit een vrij dure heffing."

Hoe verwacht u dat gemeenten die 43 euro binnenkort gaan vorderen?
"Misschien vragen ze een grotere bijdrage van het Rijk. Die betaalde altijd al een deel. Of ze noemen het geen leges meer, maar een drempelbedrag. Dat hebben ze in 2004 ook gedaan toen de Hoge Raad leges voor planschadeclaims verbood. Daardoor kwam ik overigens op het idee om de heffing voor de ID-kaart aan te vechten. Niemand kiest immers ook voor planschade."

De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht roept op om geld terug te vragen voor alle kaarten die na 2005 zijn aangevraagd. Dat zou de staat 520 miljoen kosten. Steunt u hen?
"Ja, want die leges waren illegaal. Maar de Hoge Raad ziet dit niet zitten. Het punt is dat de bezwaartermijn van zes weken na de aanvraag al lang is verstreken.

Er zijn gemeenten die restitutie geven tot medio 2010, maar verder gaat niemand. Dit zou de Nationale Ombudsman mooi kunnen oppakken. Ze hebben al veel vaker succes geboekt op dit terrein."

Nu het rijbewijs? De overlijdensakte?
"Het rijbewijs en paspoort zijn niet verplicht, dus dat gaat niet. Maar de overlijdensakte is dat wel. Daar wil ik dus naar kijken.

Verplichte leges in verband met de Wet op de lijkbezorging zijn door het gerechtshof in Arnhem al eens ongedaan gemaakt. Met het uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie ben ik nu bezig. Een klant moest die verplicht aanvragen omdat hij met de overheid in de clinch ligt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden