Aanvalsplan / 'Bush is niet in valstrik terroristen getrapt'

AMSTERDAM - De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld is vertrokken naar het Midden-Oosten. De Britse premier Tony Blair bezoekt Oman en Pakistan. Dat zijn berichten die de wereld van de analisten doen opschrikken. Denktanks, defensie-experts en journalisten proberen ze te interpreteren om het antwoord te vinden op de vraag: wanneer en waar wordt er aangevallen.

door Wils Rebergen

Voorlopig geen actie, meldt de een: de VS zullen nooit iets ondernemen als hun minister van defensie niet in het land is. Rumsfeld en Blair gaan de laatste plooien glad strijken, roept een ander, als ze terug zijn gaat het gebeuren. Allemaal afleiding, denkt een volgende, vanavond nog slaan de VS toe.

De werkelijkheid is natuurlijk dat er op grond van deze berichten geen peil te trekken valt op wat er staat te gebeuren. Dat is ook nadrukkelijk de bedoeling: de door de Verenigde Staten geleide coalitie wil de terroristen en regimes die hun de hand boven het hoofd houden vooral in het onzekere laten waar en wanneer zij een militaire actie ondernemen.

Maar toch valt er wel wat zeggen over de verschillende opties en het moment van uitvoering, uitgaande van de mogelijke doelen van de Verenigde Staten, en, niet te vergeten, Bin Laden en zijn al-Kaida-organisatie.

Denktanks als Stratfor en Afghanistan-kenners als de journalist Achmed Rashid concluderen dat de VS tot nu toe verstandig opereren. Wat wilden de terroristen bereiken? Ze hoopten op een rampzalig scenario. Hun onvoorstelbare terreurdaden moesten een zodanige verwarring scheppen dat de amper ingewerkte president George Bush in het wilde weg om zich heen ging slaan: aanvallen op diverse Arabische staten, Irak, Libië, Afghanistan. De islamitische wereld zou in opstand komen tegen de VS en de door hen gesteunde regimes in het Midden-Oosten (en daarbuiten: Pakistan, Indonesië).

Om hun doelen te bereiken proberen zij, aldus de analyses, de verwarring te vergroten door te strooien met aanwijzingen over vervolgacties, en sporen van daders in alle richtingen. Dat moest de verleiding groter maken militair op te treden tegen verschillende landen, het opsporingsapparaat volledig overbelasten, en tegelijk de paniek in het Westen vergroten.

Bin Laden werd overduidelijk geëtaleerd met het oogmerk de VS diep Afghanistan in te lokken, om hen vervolgens te bestrijden zoals vroeger de Sovjets. In buurlanden (Pakistan, Centraal-Aziatische staten) en verderop (Saoedi-Arabië en diverse Golfstaten) stonden bevriende groepen klaar om aanslagen te plegen op de Amerikanen die daar een strijdmacht proberen op te bouwen. Ten slotte moesten regimes in moslimlanden met een wankele basis worden gedestabiliseerd: Egypte, Pakistan en Indonesië, om de VS te dwingen daar in te grijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden