Aanvallers haken af bij Hiddink

NOORDWIJK - Nadat hij begin 1995 Dick Advocaat als bondscoach afloste, selecteerde Guus Hiddink voor 27 interlands 49 spelers. Het is opvallend dat in amper tweeëneenhalf jaar tijd de helft van die geselecteerden uit beeld is geraakt voor het hoogste podium. Vanavond wordt de WK-kwalificatie in de Arena tegen Turkije afgesloten en nu al staat de groep voor het eindtoernooi in Frankrijk min of meer vast.

Van de 49 door Hiddink gekozen Oranjeklanten is er eentje al gestopt met voetballen (Johnny van 't Schip) en haakten er twee uit eigen beweging af bij het Nederlands elftal (Danny Blind en Stan Valckx). De andere twintig, één of meerdere malen door Hiddink geselecteerden, die een kans in de WK-groep voor volgend jaar in Frankrijk gevoeglijk kunnen vergeten, zijn: Peter van Vossen, Michael Mols, Glenn Helder, Peter Bosz, Frank Verlaat, Michel Kreek, Rob Witschge, Edwin Vurens, Eric van der Luer, Bryan Roy, Erwin van der Looi, Orlando Trustfull, René Eijkelkamp, John Veldman, Gaston Taument, Jordi Cruijff, Peter Hoekstra, André Ooijer, Barry van Galen en Johnny Bosman. Veldman, Cruijff, Hoekstra en Taument waren in 1996 nog actief in de EK-eindronde in Engeland.

Een speler die wellicht nog enig zicht op Frankrijk heeft is Edgar Davids, maar na zijn wangedrag tijdens het Europees kampioenschap heeft hij nooit meer tot de selectie behoord. Blijft over de groep van 25 geselecteerden, waaruit er uiteindelijk nog minimaal drie zullen sneuvelen alvorens in Frankrijk het zestiende toernooi om het wereldkampioenschap voetbal begint: Edwin van der Sar, Ed de Goey, Ruud Hesp, Michael Reiziger, Frank de Boer, Jaap Stam, Arthur Numan, Ferdie Vierklau, Johan de Kock, Winston Bogarde, Clarence Seedorf, Wim Jonk, Aron Winter, Ronald de Boer, Phillip Cocu, Jean-Paul van Gastel, Giovanni van Bronckhorst, Richard Witschge, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Boudewijn Zenden, Marc Overmars, Pierre van Hooijdonk, Roy Makaay, Youri Mulder. Vierklau, De Kock en Mulder lijken het minst kansrijk, dus zal de WK-groep voor Frankrijk - los van ernstige blessures - niet verrassend zijn.

Koerswijziging

De groep die nu al heeft afgehaakt, bevat in hoofdzaak aanvallers. Dat onderstreept de koerswijziging die Hiddink na het tegenvallende EK heeft doorgevoerd. Hoewel Oranje eerder dan ooit zeker was van kwalificatie, blijft het jammer dat Hiddink geen gebruik maakt van de zo specifieke aspecten van de Hollandse voetbalschool. Ajax domineert de competitie momenteel op die typisch Nederlandse manier. Zelfs wanneer het team uit zeven buitenlanders en vier Nederlanders bestaat (zoals tegen Willem II het geval was), houdt Ajax vast aan het concept met vier verdedigers waarvan één centrale man meestal de man-meer-situatie op het middenveld bepaalt, drie middenvelders waarvan de voorste de diepe spits ondersteunt en - dat blijft het mooiste - twee echte buitenspelers.

Kopiëren

Guus Hiddink heeft aanvankelijk geprobeerd de Ajax-stijl bij het Nederlands elftal te kopiëren. Bij gebrek aan succes zag hij hier nog tijdens het EK-toernooi, bij Nederland-Frankrijk, van af. Het is dan ook geen wonder dat in de groep van twintig afvallers maar liefst tien aanvallers zitten. Onder hen vier specifieke vleugelspelers: Glenn Helder, Bryan Roy, Gaston Taument en Peter Hoekstra.

Hiddink kan onmogelijk volhouden dat hij niet kan beschikken over vleugelspelers. Nergens anders zijn zo veel van deze specialisten aanwezig als in Nederland. In de selectie voor Nederland - Turkije zit er na het wegvallen van de geblesseerde Boudewijn Zenden nog maar eentje bij. Dat is Marc Overmars en die vertelde al voor zijn overstap van Ajax naar Arsenal dat hij meer wil zijn dan een buitenspeler. Zo'n opmerking doet vooral coaches als Johan Cruijff, Louis van Gaal en Morten Olsen pijn. Als één van die drie het voor het zeggen zou hebben, dan verscheen Oranje absoluut ook in een andere gedaante in Frankrijk. De kans op verliezen zou dan zeker aanwezig zijn, maar de kans op een onvergetelijk spektakel evenzeer.

Met of zonder buitenspelers, het is en blijft een wereld van verschil. Het is het verschil tussen, bijvoorbeeld, Ajax en Feyenoord. Guus Hiddink heeft het zeker niet slecht gedaan met Oranje in deze WK-aanloop, maar bijzonder flitsend was het aan de andere kant nu ook weer niet. Om bij het Ajax-voorbeeld te blijven: een kopie hiervan is en blijft mogelijk en zou zonder twijfel door Cruijff, Van Gaal of Olsen worden doorgevoerd. Het zou betekenen: Edwin van der Sar blijft Edwin van der Sar, Ole Tobiasen wordt Michael Reiziger, Danny Blind wordt Jaap Stam, Sunday Oliseh wordt Jean-Paul van Gastel, Frank de Boer blijft Frank de Boer, Ronald de Boer blijft Ronald de Boer, Richard Witschge blijft Richard Witschge of wordt Phillip Cocu, Jari Litmanen wordt Dennis Bergkamp, Tijani Babangida wordt Marc Overmars, Shota Arveladze wordt Patrick Kluivert, Michael Laudrup wordt Boudewijn Zenden of Peter Hoekstra.

Jammer voor Arthur Numan, Wim Jonk en Clarence Seedorf, maar die waren dan ook beslist niet de sterksten op weg naar Frankrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden