Aanvaller Kim Jong-nam veroordeeld tot ruim drie jaar cel

Doan Thi Huong verlaat opgelucht de rechtbank. Beeld AFP
Doan Thi Huong verlaat opgelucht de rechtbank.Beeld AFP

De laatste moordverdachte van de moord op de Noord-Koreaanse halfbroer van Kim Jong-un, Kim Jong-nam, is officieel geen moordverdachte meer. De Vietnamese Don Thi Huong had samen met de Indonesische vrouw Siti Aisyah de Noord-Koreaan in februari 2017 op het vliegveld van Kuala Lumpur bewerkt met het dodelijke zenuwgas VX. Kim Jong-nam overleefde de aanval niet, en eventjes leek het erop dat ook zijn aanvallers het incident niet zouden overleven. Ze werden verdacht van moord, en riskeerden de doodstraf.

Redactie

De Maleisische aanklager heeft nu de moordaanklacht tegen Huong ­laten vallen – drie weken eerder ook tegen Siti Aisya. Ze pleegde weliswaar een moord, maar ze wist niet dat ze een moord beging. De vrouwen waren volgens hun advocaten benaderd door een televisieprogramma vergelijkbaar met ‘Bananasplit’, en gevraagd om een onschuldig middel in het gezicht van de Noord-Koreaan te duwen. Het middeltje bleek zenuwgas te zijn, en de programmamakers vermoedelijk agenten van de Noord-Koreaanse ­geheime dienst. De mannen zijn nog altijd voortvluchtig.

De Vietnamese Huong komt spoedig op vrije voeten, als ze eenmaal haar andere straf heeft uitgezeten. In plaats van moord werd haar gisteren ‘het opzettelijk toebrengen van verwonding met een gevaarlijk wapen’ ten laste gelegd. Huong kreeg daarvoor drie jaar en vier maanden gevangenisstraf opgelegd, maar ze komt ­begin mei vrij vanwege goed gedrag.

De Maleisische rechter zei erbij dat ze ‘heel veel geluk’ heeft gehad en wenste haar ‘het beste’ toe. De aanwezige Vietnamese regeringsfunctionarissen klapten uit vreugde bij het ­horen van het vonnis.

Bij de strafvermindering speelden diplomatieke betrekkingen met Vietnam een belangrijke rol. Net als Indonesië eerder met succes deed bij Aisyah, oefende Vietnam druk uit op ­Maleisische autoriteiten. Diplomatie speelde vermoedelijk ook een belangrijke rol bij de weigering van Maleisië om Noord-Korea, hoewel alle vingers naar het regime in Pyongyang wijzen, openlijk te beschuldigen voor de moord op Kim Jong-nam. Daarmee lijkt een van de bizarste moorden van de afgelopen jaren te worden afgesloten. Zonder moordverdachten.

Lees ook:

Verdachte moord Kim Jong-nam vrijgelaten

De aanklager in Maleisië heeft de aanklachten tegen een verdachte van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, ingetrokken. Daardoor is de 26-jarige Indonesische vrouw Siti Aisyah vrijgelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden