Update

Aanvallende Obama in slotdebat de sterkste

Mitt Romney (links) en Barack Obama in Boca Raton met gespreksleider Bob Schieffer. Beeld getty
Mitt Romney (links) en Barack Obama in Boca Raton met gespreksleider Bob Schieffer.Beeld getty

In het laatste debat tussen de twee presidentskandidaten in de Verenigde Staten koos president Barack Obama vannacht opnieuw voor de aanval op zijn opponent Mitt Romney. In Boca Raton (Florida) greep Obama terug op de fouten die Romney eerder maakte. Tv-kijkers wezen na afloop Obama aan als winnaar.

Redactie

'1980 belde, ze willen hun buitenlandbeleid terug', zei Obama, doelend op de eerdere opmerking van Romney dat Rusland de belangrijkste vijand van de Verenigde Staten is. 'Steeds als u een mening had over buitenlandse politiek, zat u fout.'

Extremisme
Volgens Romney is de rode lijn in zijn beleid de moslimwereld zo te bewegen dat die uit zichzelf het extremisme achter zich laat. Romney erkende dat het Obama gelukt is Osama bin Laden uit te schakelen, maar 'we kunnen niet uit deze ellende komen door te blijven doden'.

Hoewel het onderwerp van het debat het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten zou zijn, dwaalden beide kandidaten al snel af naar de binnenlandse politiek. Het creëren van banen en een sluitende overheidsbegroting waren daarbij de belangrijkste onderwerpen. Obama wil bezuinigen op defensie, terwijl Romney er meer geld aan wil besteden. 'Ons leger is nu kleiner dan in 1917', zei Romney. Obama reageerde snel: 'We hebben nu ook minder paarden en bajonetten in ons leger.'

Grootste gevaar
Over wat nu werkelijk het grootste gevaar voor de VS is, zijn de twee presidentskandidaten het niet eens. Obama beschouwt terroristennetwerken als het grootste gevaar, terwijl Romney de nucleaire aspiraties van Iran het meest vreest. 'Er is de laatste vier jaar te weinig gebeurd met Iran. Iran is nu vier jaar dichter bij een atoomwapen.' Romney pleit voor striktere sancties tegen Iran.

Winnaar
Het gesprek mondde uit in een vlakke ontmoeting zonder al te grote hindernissen voor beide kandidaten. Volgens een peiling van CNN was Barack Obama de sterkste in het laatste debat: 48 procent van de kijkers riep Obama uit tot winnaar, tegen 40 procent voor Mitt Romney.

De Democraat en de Republikein stonden twee keer eerder tegenover elkaar. Het eerste debat werd volgens de kijkers gewonnen door Romney, het tweede door Obama. De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn over twee weken, op 6 november.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld AP
Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden