Aanval van de BV Bugno eindigt in drama

ALPE D'HUEZ, SESTRIERES - Een staf van zes persoonlijke begeleiders heeft Gianni Bugno dit jaar niet aan de felbegeerde Touroverwinning kunnen helpen. Naast ploegleider Claudio Corti hebben een soigneur, een mecanicien, een sportarts en een fysiotherapeut een welgevulde dagtaak aan de verzorging van de wereldkampioen. Eens per week raadpleegt Bugno ook nog een psycholoog, de Milanese professor Bruno de Michelis.

"Succes is kostbaar, maar hangt soms van hele kleine details af" , is de stelling van teammanager Gianluigi Stanga. Als de technische chef van een van 's werelds duurste wielerploegen hoeft Stanga maar bitter weinig aan het toeval over te laten. Een Tourzege is weliswaar niet te koop, maar het bonte arsenaal van praktisch alle denkbare faciliteiten wel. Stanga heeft weinig keus. En met hem Bugno. Met een agressieve reclamecampagne ramt de hoofdsponsor het merknaam (Gatorade) er bij de potentiele consumenten in; zelfs in landen waar het sportdrankje niet te koop is. Een geoliede pr-afdeling staat praktisch dag en nacht klaar om het 'produkt' Bugno te verkopen. Tot en met het verstrekken van perscommunique's van de grote kleurloze meester. Op een A 4-tje staan overigens zinniger uitspraken dan hij op een publieke persconferentie van een uur pleegt te doen.

Maar alle inspanningen zijn normaal gesproken vergeefs geweest in de 79e Ronde van Frankrijk. Meer dan een derde plaats zit er voor de 28jarige renner uit Robesso sul Naviglio (bij Milaan) niet in. Na het dramatische verlies in de individuele tijdrit in Luxemburg, moest Bugno in het loodzware Alpenweekeinde opnieuw terrein prijsgeven op Miguel Indurain. Zaterdag betrekkelijk weinig (ruim een minuut), gisteren bijna zes minuten. De achterstand van tien minuten noopt hem eerder tot een nieuw gesprek met De Michelis dan tot het uitstippelen van een verrassende overrompelingstaktiek.

De psycholoog staat in negatieve zin versteld van zijn prominente client. "Voor de tijdrit in Luxemburg heb ik een uitvoerig gesprek met Gianni gehad" , zegt De Michelis. "We kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat fysiek en mentaal niets een topprestatie in de weg kon staan. Maar de afloop was, zo heeft iedereen kunnen zien, dramatisch."

Bugno had na het echec in Luxemburg sterk de neiging om de handdoek in de ring te gooien. De Michelis verzon wat 'trucjes' om het waakvlammetje van de motivatie toch niet te doven. "Gianni zei: de Tour is voorbij. Met Corti en Stanga er bij zijn we om de tafel gaan zitten en hebben hem naar een andere doelstelling laten toeleven: een aanval in de Alpen. We hebben zijn vrouw en zoontje laten overkomen, omdat Gianni zich dan meer op zijn gemak voelt. Maar ook dat heeft helaas niet tot resultaten geleid."

De 45-jarige De Michelis, oud-karatekampioen van Italie, werkt sinds oktober vorig jaar met Bugno. "We ontmoeten elkaar een keer per week" , vertelt de psycholoog. "Samen werken we een vragenlijst af. Eerst komen de fysieke en de technische aspecten aan de orde. Blijkt dat Gianni daaruit het maximale rendement haalt, dan slaan we het derde onderdeel van de sessie, de psychologie, over. Voor de fysieke gesteldheid raadpleeg ik uiteraard de medische staf. De techniek kan ik met een apparaat meten. Het wegnemen van de faalangst en het bevorderen van de concentratie, dat zijn de terreinen waarop ik me begeef."

De Michelis is Bugno 'aangepraat' door de ploegleiding. De introverte renner moet zelf weinig hebben van het nerveuze gedrentel van medici, paramedici en anderssoortige deskundigen rond zijn persoon. Hij ervaart het als storend dat nog regelmatig een link wordt gelegd met de Mozart-therapie, die hem twee jaar geleden van evenwichtsstoornissen bevrijdde. "Ik zet de walkman alleen nog maar op wanneer het de verkeerde kant dreigt op te gaan," vertelt Bugno. "Dan werken de toonhoogtes van sommige van zijn symfonieen goed op me in. In mijn hart ga ik het liefst zo weinig mogelijk bij specialisten te rade, als ik me goed voel. Als je goed traint en je goed voorbereidt, moet een mens tevreden zijn. Een atleet ontwikkelt zich, maar een lichaam en een karakter kan men niet veranderen."

Volgens de ploegleiding dient de omvangrijke hofhouding van de BV Bugno nog een ander doel. De Michelis werkt met zijn oefeningen ook aan een sterkere persoonlijkheidsstructuur van de leider, in dit geval de kopman van een ploeg. "Mijn werk bestaat niet uit het begeleiden van individuen. Bij AC Milan en de bedrijven van Berlusconi (de mediamagnaat, die aandeelhouder is van de ploeg Stanga - red.) tracht ik mijn ideeen over te brengen op de leidende figuren. Die moeten dat dan weer overdragen op de rest van het personeel. Op Bugno rust een zware druk en verantwoordelijkheid. Zijn programma was afgestemd op de Tour de France. Dat de eindzege dit jaar een illusie is, is vervelend, maar intern is nooit tegen Gianni gezegd dat hij de Tour moest winnen. Van hem werd verlangd dat hij een goede Tour zou rijden. Nu een van de twee Alpenetappes niet tot een overwinning heeft geleid, hopen we dat hij vrijdag in de tijdrit (Tours-Blois - red) nog een keer kan schitteren."

LeMond stapt af

Kan Bugno wellicht troost putten uit de gedachte dat een podiumplaats in Parijs (achter Indurain en zijn landgenoot Chiappucci) nog haalbaar is, het bijltjesweekeinde in de Tour verliep voor een aantal kopmannen ronduit ontluisterend. Greg LeMond, die zaterdag in Sestrieres in het gezelschap van volbloed klimmers als Van Poppel, Pieters, Nijdam, Kokkelkoren, Marie en Ludwig op bijna vijftig minuten van Chiappucci finishte, gaf gisteren de geest. De Amerikaan ondervindt al enkele dagen hinder van zijn knie en besloot gisterochtend in samenspraak met zijn ploegleider Legeay af te stappen als de pijn (en de vermoeidheid) niet minder zouden worden. "Greg doet er goed aan dit jaar uit zijn herinnering weg te vagen" , sprak Legeay. "Hij moet bij zichzelf te rade gaan over zijn toekomst." De ploegleider bedoelde daarmee iets anders dan LeMond, die vooral een geslaagd WK in het hoofd heeft en wellicht een aanval op het werelduurrecord.

Het is niet denkbeeldig dat het uitvallen van de drievoudige rondewinnaar bij Saint-Jean-de-Maurienne, na 103 kilometer, een nieuwe voetnoot in het omvangrijke geschiedenisboek van de Tour de France zal zijn. De onmacht die de Amerikaan al twee weken lang in de bergen etaleert, luidt mogelijk het einde van LeMond als ronderenner in. De aftakeling van zijn illustere voorgangers Eddy Merckx en Bernard Hinault begon immers ook in het hooggebergte.

Leblanc te laat

Problemen met de rechterknie wierpen Luc Leblanc ver achterop. Zo ver dat hij gisteren te laat arriveerde op Alpe d'Huez. Voor de Fransman is het einde der tijden nog niet nabij. Sterker, voor de kopman van Guimard komt de uitschakeling in het koninginneweekeinde waarschijnlijk als manna uit de hemel vallen. De streekgenoot van Raymond Poulidor reed vorig jaar een dag in de gele trui en werd prompt door de Franse publieke opinie tot toekomstig Tourwinaar bestempeld. Dat beeld werd versterkt, toen Leblanc in de voorzomer tot de slotdag het klassement in de Dauphine Libere - voor de Fransen niets meer en niets minder dan de 'kleine Tour' - aanvoerde en kort daarop de MidiLibre won. Hoe paradoxaal het ook klinkt, Leblanc is een even talentvol als overschat renner en kan nu in de schaduw van zijn standbeeld uitgroeien tot een goede subtopper.

Met LeMond en Leblanc verdwenen nog 28 renners uit de karavaan. Onder hen de halve ploeg Raas (Van Hooydonck, in verband met het overlijden van zijn vader, Vanderaerden, De Clercq en Segers), twee helpers van Indurain (de Fransen Philipot en De las Cuevas), Van der Poel, Wijnands, Duclos-Lassalle, Roosen, Golz, Bauer en Abdoesjaparow. Zonder de Pyreneeen was de Tour de Tour niet, heette het. Bijna een derde deel van de in San Sebastian gestarte 198 renners stellen die mening thuis bij de open haard bij. Op Chiappucci, Indurain en een enkeling na is de rest te moe om daar op dit ogenblik een helder standpunt over in te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden