Aanval op wereldrecord wordt Pinto fataal in Londense marathon

LONDEN (ANP) - Dionicio Ceron heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de marathon van Londen gewonnen.

De eerste van de drie grote voorjaarsmarathons kreeg onder een mild voorjaarszonnetje een boeiende ontknoping. Ceron en de Australiër Steve Moneghetti haalden anderhalve kilometer voor de finish Antonio Pinto in. De Portugees was halverwege ontsnapt maar betaalde de tol voor zijn solo. Ceron zegevierde in 2.08.30.

Met zijn tijd van gisteren was Ceron zes seconden sneller dan ooit. De 29-jarige Mexicaan liep tactisch een zeer sterke wedstrijd, die hem een fortuin opleverde. De organisatoren in Londen hadden de loper aangetrokken voor een startgeld van 100 000 dollar (155 000 gulden). Voor de eerste plaats kreeg hij bovendien een premie van 55 000 dollar (85 250 gulden). Steve Moneghetti, kampioen van het Britse Gemenebest, had drie seconden achterstand op Ceron. De Australiër kreeg als troostprijs een cheque van 46 500 gulden.

Antonio Pinto, in 1992 winnaar in Londen en afgelopen september eerste in Berlijn, moest duur betalen voor zijn aanval op het wereldrecord. De 2.06.50 die de Ethiopiër Belayneh Densamo in 1988 in Rotterdam liep, leek aanvankelijk in gevaar. Het bochtige Londense parcours en het feit dat hij na 21 kilometer (1.03.21) alleen op avontuur ging, vergden echter te veel. Pinto, die elke mijl gemiddeld even boven de 4.50 aflegde, verzwakte ruim acht kilometer voor de finish. Zijn aanvankelijke voorsprong van tweehonderd meter slonk snel. Anderhalve kilometer voor de eindstreep passeerden Ceron en Moneghetti, die een groep van zo'n acht achtervolgers hadden verlaten, de duidelijk in problemen verkerende Portugees. Honderd meter voor de finish maakte Ceron zich los van zijn laatste concurrent.

De wedstrijd voor de vrouwen werd beheerst door drie atletes. De Portugese Europese kampioene Manuela Machado, de Poolse Malgorzata Sobanska en de Finse Ritva Lemettinen. Het trio was na ruim 27 kilometer op kop gekomen. Machado deed het kopwerk, maar zij en Lemettinen hadden geen antwoord op de versnelling van Sobanska anderhalve kilometer voor het einde. De Finse viel meteen af en Machado kon met moeite volgen. In de laatste honderden meters liep Sobanska nog tien seconden weg. Zij finishte in 2.27.43.

De twintigste marathon van Parijs leverde wel een Portugese overwinning op. De 32-jarige Domingos Castro kwam na 37 kilometer alleen aan de leiding toen de Ethiopiër Tena Negere niet meer kon volgen. In de laatste vijf kilometer liep Castro 53 seconden weg van de Afrikaan. Castro was met 2.10.06 twee minuten en 43 seconden sneller dan hij ooit heeft gelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden