Aanval op olietankers uitgevoerd door ‘een staat’. Maar welke?

Olietankers passeren de Straat van Hormuz Beeld REUTERS
Olietankers passeren de Straat van HormuzBeeld REUTERS

Onderzoek naar de recente aanval op vier tankers in de Straat van Hormuz is gepresenteerd in de Veiligheidsraad.

Redactie

Het was een gecoördineerde actie, uitgevoerd in opdracht van een staat. In de Veiligheidsraad presenteerden de VN-ambassadeurs van de Emiraten, Noorwegen en Saoedi-Arabië samen het onderzoek naar de gebeurtenissen op 12 mei. Toen werden vier tankers voor de kust van de Emiraten gesaboteerd. Twee daarvan voeren onder de Noorse vlag, een onder die van de VAE en twee onder de vlag van Saoedi-Arabië.

In minder dan een uur gingen destijds vier explosieven af die op de olietankers waren geplaatst. De aanvallen vonden bij de Straat van Hormuz plaats, een belangrijke zeevaartroute voor onder andere het vervoer van olie. De tankers werden door de aanvallers buiten werking gesteld maar niet tot zinken gebracht. Wel was volgens de onderzoekers de veiligheid van de commerciële vaart in gevaar. Zij vermoeden dat er een staat achter de aanval heeft gezeten omdat de actie heel specifieke expertise vereiste. Zo moesten de uitvoerders snelle boten kunnen navigeren en waren er goed getrainde duikers nodig die de explosieven heel precies wisten te plaatsen.

In de Veiligheidsraad werd niet genoemd welk land er achter de aanval zou kunnen zitten. In elk geval niet hardop. De Verenigde Staten wezen direct na de aanval vorige maand wel al met een beschuldigende vinger naar Iran. Teheran had eerder gedreigd met acties in de Straat van Hormuz.

Afgelopen maanden liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran hoog op. Zo kondigde Washington oliesancties tegen het land af. De regering van president Trump verdenkt Iran ervan Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten te willen schaden. Teheran ontkent iets te maken hebben gehad met de aanval en beschuldigt de VS van het verspreiden van verzinsels.

Al viel de naam van Iran niet in de Veiligheidsraad, daarbuiten wees de Saoedische VN-diplomaat het land wel als dader aan. “We geloven dat de verantwoordelijkheid voor deze actie op de schouders van Iran ligt”, zei Abdallah Y. Al-Mouallimi.

Lees ook:

Spanning in de Golf loopt op door ‘sabotage’ van schepen

Spanning in de Golf loopt op door ‘sabotage’ van schepen. Er zijn schepen aangevallen in de Perzische Golf en Iran wordt ervan verdacht. Of het bewezen is of niet, een oorlog tussen de Verenigde Staten en Iran is niet ondenkbaar meer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden