'Aanval op burgers Aleppo is schande voor hele wereld'

null Beeld AP
Beeld AP

De aanvallen tegen burgers in de Noord-Syrische stad Aleppo zijn een 'schending van het internationaal humanitair recht'. Dat schrijven de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini en de Europese commissaris voor humanitaire hulp en civiele bescherming Christos Stylianides in een gemeenschappelijke verklaring over de situatie in Syrië. 'Het menselijk lijden dat wordt veroorzaakt is een schande voor heel de wereld.'

'Het willekeurige leed waaronder de onschuldige burgers lijden door de bombardementen, artilleriegeschut en aanvallen en het gebrek aan middelen, onder meer door de opzettelijke aanval op een humanitair konvooi vorige week, en een gebrek aan drinkwater voor de burgers die nog steeds in de stad zijn, is een onaanvaardbare schending van de internationale humanitaire wetten', aldus de EU-verantwoordelijken.

Mogherini en Stylianides verwijzen onder meer naar het waterstation in Bab al-Nayrab, dat beschadigd werd door bombarementen en door de zware gevechten niet hersteld kan worden. VN-kinderrechtenorganisatie Unicef meldde donderdag dat bijna twee miljoen mensen zonder water zaten door de beschadigde installatie.

Druk uitoefenen
Mogherini en Stylianides roepen dan ook 'alle landen die een invloed kunnen uitoefenen op het regime, en die landen die contacten hebben met de gewapende oppositie, op om zoveel mogelijk druk te zetten om de aanvallen te doen stoppen, om ongehinderde humanitaire toegang toe te laten voor de mensen in nood en om de politieke onderhandelingen onder auspiciën van de VN in Genève zo snel mogelijk te hervatten'. 'De EU zal bekijken welke acties ze zelf kan ondernemen om alle partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen', aldus het tweetal.

Het Syrische regime is donderdag een groot offensief begonnen tegen het door de rebellen gecontroleerde oosten van de stad Aleppo, en wordt daarbij gesteund door luchtaanvallen van het Russische leger. Het offensief kwam er kort nadat het regime de wapenstilstand in Aleppo beëindigde. Diplomatieke inspanningen om tot een nieuw staakt-het-vuren te komen hebben nog niets opgeleverd.

De aanval op het humanitaire konvooi eerder deze week. Beeld afp
De aanval op het humanitaire konvooi eerder deze week.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden