Aanval kamergenoot wordt bewoner verpleeghuis fataal

Incident | Een Drentse man is na mishandeling door een demente kamergenoot overleden. De familie heeft aangifte gedaan.

Een 85-jarige man uit het Drentse Annen, die twee weken geleden werd mishandeld door zijn kamergenoot in het verpleeghuis, is donderdagnacht overleden in het ziekenhuis. Het is nog niet bekend of hij is bezweken aan de verwondingen die hij bij de aanval opliep. De politie Noord-Nederland is een onderzoek gestart, maakte zij gisteren bekend.

De man verbleef op een afdeling voor ouderen met dementie in Veenkade, een verpleeghuis in Veendam, nabij Annen. Hij deelde zijn slaapkamer sinds enkele dagen met een nieuwe bewoner, aldus zorggroep Meander, waar het verpleeghuis bij is aangesloten. Het is niet uitzonderlijk dat dementerende ouderen met elkaar een kamer delen, zegt woordvoerder Anneke Wierenga, ook niet als zij net nieuw zijn.

Volgens de familie van de overleden man viel diens nieuwe kamergenoot hem 's nachts aan met de voetsteunen van zijn rollator. Zij hebben foto's op Facebook gezet waarop een zeer gehavende oudere man te zien is. De politie en zorggroep Meander willen niet zeggen hoe zij het slachtoffer aantroffen. Wel bevestigen zij dat de 'schermutseling' 's nachts plaatsvond en dat medewerkers van het verpleeghuis de gewonde man later vonden.

De zorggroep heeft een melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die start komende week met een onafhankelijk onderzoek en spreekt met medewerkers, familieleden en betrokkenen. De zorggroep zegt het incident 'diep te betreuren'. Woordvoerder Wierenga: "Wij hebben contact met de familie. We leven met hen mee. We gaan kijken wat er uit het onderzoek naar voren komt, en of we daarvan kunnen leren."

De familie van de overleden man schrijft op Facebook dat de 'geflipte kamergenoot' zijn medicijnen niet heeft gehad op de dag van het incident. Daar wil Meander zo lang het onderzoek loopt niets over zeggen. Volgens de zorginstelling was er op de bewuste avond 'naar de norm voldoende personeel aanwezig'.

Het incident heeft ook grote impact op de medewerkers van Veenkade, zegt Wierenga. "Zij zijn heel verdrietig. Zij kunnen gebruik maken van slachtofferhulp, als zij dat willen. Het is voor hen moeilijk om het incident los te laten." De zoon van de 85-jarige man heeft afgelopen week aangifte gedaan. Volgens Meander is de verdachte man direct na het incident overgeplaatst naar een ander verpleeghuis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden