Aantjes' laatste tweet: Interessant. Dank. Had ik moeten weten.

Of het nu ingezonden stukken zijn, tweets of interviews op radio en tv: er zijn politici die, eenmaal van het politieke toneel verdwenen, het niet kunnen laten. Ze blijven commentaar leveren op het gebeuren in Den Haag. Een oproep hier, een advies of vermaning daar.

Oud-VVD-leider Hans Wiegel is er een voorbeeld van, maar ook partijgenoot en oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas laat nog graag van zich horen, zoals onlangs in 'WNL op zondag'. Daarin bekritiseerde hij de huidige Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, omdat zij niets ondernam toen PVV-leider Geert Wilders de Tweede Kamer uitmaakte voor 'nepparlement'. "Ondermijning van de parlementaire democratie, zelfbevlekking van het parlement", zo kwalificeerde Weisglas haar passiviteit. Vilein voegde hij daar aan toe: "Ik hou er niet van een opvolger te kritiseren, dat vond ik zelf ook niet leuk, maar ik zou hebben ingegrepen, ja." Bij de VVD hebben ze het gevoel dat Weisglas niet anders doet dan partijgenoten voor de voeten lopen. In september plaatste Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de fractie, een foto van het geschilderde portret van Weisglas op Twitter met als bijschrift: 'Gerucht: zodra de Rembrandts in NL zijn, schenkt NL een schilderij aan de familie Rothschild'.

undefined

Dilemma

Willem Aantjes, de vorige week donderdag overleden oud-CDA-politicus, bleef tot vrijwel op het laatst een actief twitteraar. Messcherp en vaak met humor bleef hij het Haagse reilen en zeilen volgen. In een van zijn laatste tweets analyseerde hij het dilemma waarmee, als het goed is, elke politicus worstelt: 'Politiek kan niet zonder ambitie en niet zonder idealen. Niets mis mee. De vraag is: staan de idealen in dienst van de ambitie of andersom?'

Op een speelse manier ging hij om met zijn eigen dichterbij komende einde. Zie de tweet van 12 oktober 2014 over de plaatselijke begrafenisonderneming: 'In advertentie Monuta-Doetichem: "Wij zien uit naar uw komst". Nou, ik (91) echt nog niet. (Mijn familie ook niet, verzekeren zij mij.)' En Hans Wiegel ook niet getuige zijn uitspraak in de Volkskrant na Aantjes' overlijden: 'Willem Aantjes was de eerste aan wie ik vertelde dat ik verliefd was.'

undefined

Van Miltenburg

Net als Weisglas had Aantjes problemen met de huidige Kamervoorzitter Van Miltenburg. Tijdens de algemene politieke beschouwingen vorige maand twitterde hij: 'Kan de Tweede Kamer niet zorgen voor een voorzitter, die igrijpt als het nodig is, en die haar mond houdt als het alleen maar stoort?' Of neem deze (17 december 2014): 'Bijbel en Koran verdwijnen van tafel van de Tweede Kamervoorzitter. Schrijft deze Kamervoorzitter toch nog met wapenfeit geschiedenis.'

Om van slecht functionerende Kamervoorzitters af te komen deed Aantjes deze suggestie: 'Waarom kiest de Tweede Kamer alleen bij een nieuw parlement een voorzitter en niet bij wijze van evaluatie ieder nieuw parlementair jaar?' Toen een volger hem erop wees dat het tot 1983 op die manier geregeld was, reageerde hij op 2 oktober zo: 'Interessant. Dank. Had ik moeten weten.' Het was zijn allerlaatste tweet.

undefined

Meer werk van Aantjes

1.Tweet na het ontslag van Camiel Eurlings, oud-minister van verkeer en waterstaat, bij de KLM: 'De verdiensten van Eurlings voor de KLM hebben zich blijkbaar beperkt tot de periode van zijn ministerschap.' (15 oktober 2014).

2. Over het gedwongen vertrek van Kuzu en Öztürk uit de Tweede Kamerfractie van de PvdA: 'Volgens de PvdA was na "Moge Allah je straffen" royement onvermijdelijk. Ook na de christelijke variant GvD? Dat wordt dan kleine fractie.' (18 november 2014).

3. Over CDA-voorzitter Ruth Peetoom: 'Mooie typerende foto in Trouw van Ruth Peetoom. Draagt in haar armen een CDA-document, zoals zij als (mijn wijk)dominee de Bijbel droeg.' (10 april 2015).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden