Aantijgingen, maar nog geen spat bewijs tegen Demmink

Joris Demmink. Beeld Maarten Hartman
Joris Demmink.Beeld Maarten Hartman

Minister Opstelten nam het gisteren in een brief aan de Kamer wederom op voor oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink. Zijn naam komt niet voor in het in 1999 stukgelopen onderzoek naar ontucht met minderjarige jongens door hooggeplaatste Nederlanders, schrijft hij. Opmerkelijk, want de afgelopen weken verklaarden getuigen dat Demmink juist wel in het zogenoemde Rolodex-dossier staat genoemd. Vijf vragen en antwoorden over deze zaak.

Adri Vermaat

1. Hoe kan het dat de minister stellig ontkent dat Demmink in het Rolodex-dossier voorkomt en dat destijds verantwoordelijke figuren binnen dat onderzoek het tegendeel verklaren, één zelfs onder ede?
Het Rolodex-dossier is niet openbaar, dus het is gissen naar de waarheid. Om de privacy van de genoemde personen te beschermen zal het waarschijnlijk ook nooit vrijgegeven worden. En zelfs als het openbaar zou worden, is het nog maar de vraag of het wat oplevert. Want hoe volledig is dit dossier dat sinds vijftien jaar bij de rijksrecherche wordt bewaard?

In een getuigenverhoor van stichting De Roestige Spijker zei oud-rechercheur Leen de Koter begin deze maand onder ede op vragen van advocaat Matthijs Kaaks dat Joris Demmink destijds in de Rolodex-zaak in beeld was. Voormalig hoofdofficier van justitie in Amsterdam Hans Vrakking bevestigde dit naderhand in NRC Handelsblad.

Minister Opstelten heeft telkens op vragen vanuit de Tweede Kamer geantwoord dat uit niets is gebleken dat zijn hoogste ambtenaar een besmet verleden heeft of zich schuldig zou kunnen hebben gemaakt aan strafbare feiten. Eerder zei zijn voorganger Ernst Hirsch Ballin hetzelfde.

Tegen Demmink loopt nu weliswaar een strafrechtelijk onderzoek wegens verkrachting van twee minderjarige Turkse jongens, midden jaren negentig, maar dit onderzoek is pas begin januari in gang gezet. Demmink verliet het ministerie eind 2012. Hij ging toen met pensioen.

2. Hoe kan het dat over één man, de hoogste justitieambtenaar weliswaar, zo veel en lang beroering ontstaat?
Geruchten over ontucht door Demmink dateren van eind jaren negentig en volgens sommigen van nog veel eerder. Publicaties in 2003 in Panorama en de Gaykrant over veronderstelde, maar niet bewezen bezoeken die Demmink met zijn dienstauto en chauffeur zou hebben gebracht aan jongensprostituées in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven versterkten deze geruchten.

undefined

Ivo Opstelten Beeld afp
Ivo OpsteltenBeeld afp

Na enkele jaren van betrekkelijke rust wordt Demmink sinds 2010 aanhoudend in verband gebracht met ontucht met minderjarige jongens. Op 3 juni dat jaar presenteert ondernemer Jan Poot zijn boek 'De Demmink Doofpot'. Poot beschuldigt in een zakelijk geschil rechters van corruptie. Hij hoopt dat Justitie onderzoek begint naar Demmink, die vanwege ontucht met minderjarigen chantabel zou zijn.

Poot plaatst in onder meer Trouw advertenties waarin hij de secretaris-generaal vraagt waarom hij zwijgt in plaats van zich te verdedigen. Minister Opstelten heeft dan al laten weten geen aanleiding te zien voor nader onderzoek tegen zijn hoogste ambtenaar. Maar de geest is uit de fles en de beschuldigingen en geruchten over hem en bij pedofiele netwerken betrokken magistraten rijgen zich aaneen.

3. Is er iets dat pleit in het voor- of nadeel van Demmink?
Het is te vroeg om iets te kunnen zeggen over het lopende strafrechtelijk onderzoek naar hem rond de verkrachting van twee Turkse jongens. De resultaten hiervan worden op zijn vroegst eind van dit jaar verwacht.

Los hiervan pleit voor Demmink dat alle bronnen, getuigen en complotdenkers die hem beschuldigingen van ontucht met minderjarigen dat van 'horen zeggen' hebben. Tot dusver ligt er geen spat bewijs tegen de stoïcijns gebleven ex-topambtenaar. Wat tegen hem pleit is dat er mensen zijn die onder ede zijn naam in verband brengen met ontucht. Waarom zou iemand door zoiets zomaar te beweren het risico nemen om door Demmink te worden aangeklaagd wegens smaad en of meineed?

4.Hebben achtereenvolgende ministers de 'affaire-Demmink' serieus genoeg genomen?
De uitvoerige en inhoudelijk gedetailleerde brief van minister Opstelten van gisteren laat zien dat het departement momenteel erg gespitst is op de kwestie. De bewindsman merkt over de benoeming van Demmink op dat 'alle informatie waarover de AIVD beschikte (...) altijd is betrokken en gewogen in de onderzoeken'. Letterlijk schrijft Opstelten, doelend op Demmink: 'De AIVD bericht mij dat er nimmer aanleiding is gevonden om een Verklaring van geen bezwaar te weigeren of deze te heroverwegen'. Minister Opstelten komt in zwaar weer als hij er met deze brief naast zit.

5. Wanneer komt een einde aan deze zaak?
De eerste jaren zeker niet. Als Demmink in de 'Turkse zaak' vrijuit gaat, zullen zijn tegenstanders in de doofpot blijven geloven. Als Demmink alsnog wordt veroordeeld, zou zijn benoeming in 2002 tot secretaris-generaal op Justitie een politiek schandaal zijn. Ongeacht de uitkomst is Demmink zijn leven lang gebrandmerkt.

Jan Poot Beeld Patrick Post
Jan PootBeeld Patrick Post
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden