Aantekeningen: Monroe pleegde geen zelfmoord

(Novum) - De Amerikaanse actrice Marilyn Monroe kan onmogelijk zelfmoord hebben gepleegd. Dat zegt de voormalige openbare aanklager John Miner. "Ze had heel specifieke plannen voor de toekomst. Ze wist precies wat ze ging doen." Miner baseert zich op bandopnames van gesprekken van Monroe met haar psychiater. De gesprekken vonden volgens Miner plaats vlak voor haar dood in 1962.

Monroe, die naar verluidt medicijnverslaafd was, zou tegen haar psychiater hebben gezegd dat ze 'alle pillen in het toilet' had gegooid. Uit de uitgebreide aantekeningen die Miner maakte, blijkt volgens hem verder dat Monroe gemotiveerd was om te acteren, bijvoorbeeld in toneelstukken van Shakespeare.

Ook zou Monroe zich druk hebben gemaakt over de Oscars, hebben gesuggereerd dat ze een one-night-stand had gehad met actrice Joan Crawford en openlijk hebben gesproken over haar mislukte huwelijken met honkballer Joe DiMaggio en toneelschrijver Arthur Miller.

Monroe zou president John Kennedy hebben geprezen, maar niets hebben gezegd over haar relatie met hem. Over zijn broer Robert Kennedy zei ze volgens Miner: "Er is geen ruimte in mijn leven voor hem. Ik wil dat iemand anders hem vertelt dat het voorbij is."

Monroe's psychiater Ralph Greenson liet Miner naar eigen zeggen in 1962 naar de bandopnames luisteren op voorwaarde dat Miner de inhoud nooit bekend zou maken. Greenson stierf in 1979. Miner hield zich niet aan zijn belofte en toonde eerder delen van zijn aantekeningen aan onder meer een biograaf van Monroe. Miner gaf ter gelegenheid van de sterfdag van Monroe nog niet eerder gepubliceerde delen van zijn aantekeningen aan de krant de Los Angeles Times.

Monroe werd op 5 augustus 1962 naakt op bed in haar huis in Brentwood gevonden met haar gezicht naar beneden. Ze stierf als gevolg van een overdosis slaappillen. De officiële lezing was dat ze 'waarschijnlijk' zelfmoord had gepleegd. Miner denkt dat iemand anders de pillen heeft toegediend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden