Aantal zelfmoorden naar recordhoogte

Door de economische crisis stijgt het aantal zelfmoorden. Beeld ANP XTRA
Door de economische crisis stijgt het aantal zelfmoorden.Beeld ANP XTRA

Vorig jaar is een recordaantal zelfmoorden gepleegd. In 2013 maakten 1.854 mensen een einde aan hun leven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal zelfmoorden in Nederland stijgt al zes jaar.

Redactie

Ten opzichte van 2007 is in Nederland het aantal zelfdodingen met een kwart gestegen. Wat de reden is van deze flinke stijging, is niet onderzocht door het CBS. Maar het ligt in de lijn der verwachting dat het met de economische crisis te maken heeft. Begin jaren '80, toen het ook economisch niet goed ging, was er ook een toename in het aantal zelfmoorden te zien.

Het zijn nu vooral mensen van middelbare leeftijd, tussen de 40 jaar en 65 jaar, die zelfmoord plegen. Veel meer dan 20 jaar geleden. Twee decennia geleden was er een duidelijke piek te zien onder 80-plussers. Van alle mensen die een einde aan hun leven maakt, is zeven op de tien man.

Naast de forse stijging van het zelfdodingscijfer op middelbare leeftijd, is ook het zelfdodingscijfer bij jongeren van 10 tot 20 jaar iets gestegen, van 2 per 100 duizend naar 3 per 100 duizend. Bij de andere leeftijdsgroepen is de sterfte door zelfdoding gedaald, het sterkst onder de 80-plussers. Overigens ligt het zelfdodingscijfer in Nederland een stuk lager dan in de landen om ons heen. Opvallend volgens het CBS is dat in Zuid-Europese landen de sterfte door zelfdoding relatief laag is, maar in Noord- en Oost-Europa relatief hoog.

In 2011 bleek uit onderzoek dat mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering vijf tot acht keer vaker zelfmoord plegen dan mensen met een baan. De onderzoekers van de GGD en het CBS bekeken de ruim 15.000 zelfmoorden die tussen 2002 en 2011 in ons land werden gepleegd. Gemiddeld werden in deze periode vier zelfmoorden per dag gepleegd.

Rouwadvertentie van de 20-jarige Tim Ribberink die in 2012 zelfmoord pleegde na jarenlang te zijn gepest. Beeld ANP
Rouwadvertentie van de 20-jarige Tim Ribberink die in 2012 zelfmoord pleegde na jarenlang te zijn gepest.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden