Aantal werkende vrouwen stagneert

Het schiet niet op met de emancipatie van de Nederlandse vrouw. Al een paar jaar stijgt haar aandeel op de arbeidsmarkt niet of nauwelijks.

Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor, die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren presenteerden. Volgens het onderzoek, dat tweejaarlijks in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid wordt gedaan, zat er de afgelopen vier jaar geen beweging in het aantal werkende vrouwen. Vorig jaar had 54 procent van de vrouwen tussen de 15 en 64 jaar een baan van twaalf uur of meer; net zoveel als in 2002.

Als het zo doorgaat, worden de streefcijfers van het ministerie bij lange na niet gehaald. Sociale Zaken wil dat in 2010 65 procent van de vrouwen aan de slag is. Ook de doelstelling voor het aantal economisch zelfstandige vrouwen dreigt te verzuipen. Nu is ongeveer 40 procent van de vrouwen economisch zelfstandig, wat betekent dat zij minstens 70 procent van het minimumloon verdienen. Het ministerie wil dat over drie jaar 60 procent van de vrouwen boven die grens zit.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederland zijn reputatie als ’deeltijdkampioen’ verder heeft verstevigd. Steeds meer vrouwen zijn de afgelopen paar jaar parttime gaan werken. In 2005 had bijna 70 procent van de werkende vrouwen een baan van 12 tot 34 uur per week. Dat is iets meer dan in het jaar 2000. Overigens hangt het werken in deeltijd lang niet altijd samen met het hebben van kleine kinderen. Ook bij paren zonder kroost komen parttime-banen veel voor.

„In geen enkel ander Europees land is het anderhalfverdienersmodel zo dominant”, zegt Wil Portegijs van het SCP. „Het feit dat vrouwen hier minder uren buitenshuis werken dan mannen, is de voornaamste oorzaak van de stagnerende emancipatie. Doordat maar één op de vijf vrouwen fulltimer is, stromen zij weinig door naar hogere functies, en blijft het aantal vrouwen dat economisch zelfstandig is laag.”

Ook de zorgtaken zijn nog lang niet gelijk verdeeld. Volgens de Emancipatiemonitor zijn mannen zich het afgelopen decennium nauwelijks meer om het huishouden gaan bekommeren. Vorig jaar namen mannen 36 procent van het aantal uren onbetaalde arbeid voor hun rekening. Dat is een luttele 1 procentpunt meer dan in 1995. Bovendien vinden mannen vaker dan vrouwen dat een kind het beste alleen door de eigen ouders kan worden opgevoed. Dat geldt voor driekwart van de mannen, tegenover 60 procent van de vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden