Aantal wanbetalers van kinderalimentatie neemt toe

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kinderalimentatie wordt steeds vaker niet betaald. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) krijgt de laatste jaren meer meldingen dat er geen of te weinig alimentatie is overgemaakt. Dat bevestigt LBIO-directeur Leo de Bakker woensdag na berichtgeving van nieuwssite Nu.nl.

In 2007 werd het LBIO ruim 7700 keer ingeschakeld om niet-betaalde kinderalimentatie alsnog te kunnen innen. In 2012 was dat meer dan 11.000 keer en voor dit jaar rekent de instelling op een totaal van ruim 13.000 meldingen. Ook bij de niet-betaalde partneralimenatie is sprake van groei. Vorig jaar werd dit bijna 2600 keer gemeld, ongeveer een kwart meer dan twee jaar eerder.

'Geld is duurder'
Volgens De Bakker speelt onder meer de economische crisis een rol bij deze groei. 'Geld is duurder geworden', zegt hij. Maar het komt volgens hem ook voor dat mensen zelf beslissen minder alimentatie te betalen. Dat wordt in de hand gewerkt door de ondoorzichtige rekenmethode waarop het alimentatiebedrag is gebaseerd.

Het LBIO probeert dan altijd eerst om de alimentatieplichtige door bemiddeling te bewegen om alsnog het door de rechter vastgestelde bedrag te betalen. In ongeveer 30 procent van de gevallen is het echter nodig om aanvullende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld het inhouden van loon of het inzetten van een deurwaarder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden