Coalitiebreuken

Aantal vertrokken wethouders om politieke redenen hoogst in afgelopen jaren

In het afgelopen jaar zijn 126 van de 1144 wethouders tijdelijk of definitief gedwongen afgetreden of weggestuurd om politieke redenen. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2019 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd.

In 2018 stopten in vergelijking met afgelopen jaar een stuk minder wethouders om politieke redenen, toen traden 46 wethouders af. In 2017 waren het er 79. Het aantal wethouders dat in 2019 stopte was daarmee het hoogst in de afgelopen vijftien jaar. De belangrijkste reden voor het vertrek van wethouders om politieke redenen was het uiteenvallen van coalities. Dat gebeurde vorig jaar in 26 Nederlandse gemeenten. Als de belangrijkste verklaring voor het uiteenvallen van coalities noemt Binnenlands Bestuur de onwil en het onvermogen van de bestuurders om tot gezamenlijke afspraken te komen.

Zo leidde een inhoudelijk conflict over het tempo van klimaatmaatregelen tot een coalitiebreuk in Rijswijk. In Den Haag klapte de coalitie op de kwestie van integriteit. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar mogelijke vriendjespolitiek en corruptie van twee wethouders leidde tot het vertrek van wethouders Rachid Guernaoui en Richard de Mos in Den Haag uit de coalitie.

Daarnaast waren er vorig jaar 75 wethouders die om anderen redenen stopten. Daarbij ging het onder meer om benoemingen tot burgemeester of gedeputeerde of om een vertrek vanwege gezondheidsproblemen.

Lees ook:
Hoe de crisis in de Haagse gemeentepolitiek steeds verder uit de hand liep

Vermoedens van belangenverstrengeling en niemand die ingreep, een burgemeester die afzijdig bleef in een veelbesproken nieuwjaarsnacht. Lekken uit de gemeenteraad in het diepst van de ellende: de Haagse gemeentepolitiek verkeerde afgelopen jaar in zwaar weer. Hoe kon het zover komen?

Rijswijkse VVD is boos over klimaatmaatregelen en stapt uit het college

De VVD en GroenLinks botsten in Rijswijk over verduurzaming in de gemeente. Volgens de VVD ging het te snel, daarom stapte de partij uit de coalitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden