Aantal Turkse asielzoekers blijft toenemen

Vluchtelingen bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Beeld ANP
Vluchtelingen bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.Beeld ANP

Het aantal asielzoekers uit Turkije blijft stijgen. Het eerste half jaar van 2018 vluchtten 495 Turken naar Nederland. Turken vormen inmiddels de derde grootste groep asielzoekers in Nederland, na Syriërs en Eritreeërs, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal asielzoekers uit Turkije stijgt gestaag sinds de mislukte coup in juli 2016. Over heel 2017 vluchtten 480 Turken naar Nederland, sinds begin vorig jaar nam elk kwartaal het aantal Turkse asielaanvragen toe. Die stijging zet dit jaar door: het eerste kwartaal van 2018 waren dit er 175, het tweede kwartaal 320. In 2018 reisden ook twintig Turken eerder gevluchte familieleden achterna.

Gülensympathisanten

Het CBS en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waar de cijfers vandaan komen, doen geen uitspraken over de achtergrond van de vluchtelingen. Bekend is dat na de couppoging veel Gülensympathisanten naar West-Europa vluchtten. De Turkse president Erdogan beschouwt prediker Fethullah Gülen als het brein achter de coup. Sinds juli 2016 hebben zo’n 30.000 Turken asiel aangevraagd in West-Europa, vooral in Duitsland, Griekenland en Frankrijk. 1200 van hen kwamen naar Nederland.

De totale asielstroom is, na de grote piek in 2015, al twee jaar stabiel. In het tweede kwartaal van dit jaar kwamen 6315 asielzoekers en nareizigers naar Nederland. Ter vergelijking: tijdens de piek in het vierde kwartaal van 2015 waren dit 23.580 vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië.

Naast het grote aantal Turkse asielzoekers valt ook de toename van het aantal minderjarige vrouwelijke asielzoekers uit Eritrea op. In het tweede kwartaal was 54 procent van de Eritrese vluchtelingen en nareizigers minderjarig. Bijna de helft van hen was vrouw. Bij asielzoekers uit Syrië en Turkije is ongeveer een derde minderjarig. Van hen is zo’n 40 procent vrouw.

Lees ook:

Eind vorig jaar kregen de eerste Turkse asielzoekers een verblijfsvergunning

De Gülensympathisanten moesten lang wachten voordat ze te horen kregen dat ze mochten blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden