Aantal Turkse asielaanvragen groeit

Asielzoekers in het Limburgse Euverem Beeld anp
Asielzoekers in het Limburgse EuveremBeeld anp

Afgelopen jaar kwam het grootste aantal Turkse asielzoekers sinds 2002 naar Nederland. In 2017 vroegen 480 Turken asiel aan in Nederland, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert. In november werd een piek bereikt. Tachtig gevluchte Turken vroegen toen asiel aan.

Het aantal asielaanvragen door Turken is gestegen sinds de mislukte coup in het land, op 15 juli 2016. Voordien vroegen Turken slechts mondjesmaat asiel aan in Nederland.

Onder de Turkse asielzoekers zijn veel aanhangers van prediker Fethullah Gülen. Gülen wordt door de Turkse overheid als brein achter de couppoging gezien. Veel veronderstelde Gülenaanhangers werden sinds de couppoging in Turkije vervolgd. Inmiddels hebben de eerste Turken die sinds de coup asiel aanvroegen een verblijfsstatus gekregen. Het CBS schrijft dat ook in andere EU-landen het aantal Turkse asielzoekers gestegen is, met name in Duitsland en Griekenland.

Eritrea

Het totaal aantal asielverzoeken lag vorig jaar twee procent lager dan in 2016. 16.145 mensen deden een eerste asielaanvraag, en er kwamen 14.490 nareizigers aan in Nederland, die zich bij eerder gevluchte familie willen aansluiten. De meeste asielzoekers kwamen uit Syrië, gevolgd door Eritrea. Het aandeel nareizigers is hoger dan in het voorgaande jaar. Wel is het aandeel minderjarigen in deze groep afgenomen.

In 2015 was er een grote piek in het aantal asielaanvragen. Toen kwamen bijna 57.000 asielzoekers naar Nederland, vooral uit Syrië. Sinds de zogenoemde Turkijedeal van maart 2016, waarin de Europese Unie met Turkije afsprak dat er meer vluchtelingen in dat land opgenomen worden, is de vluchtelingenstroom afgenomen.

Redacteur Niels Markus interviewde in november vorig jaar de eerste Turken die hun land ontvluchtten na de coup van 2016 en in Nederland een verblijfsstatus kregen. Eerste verblijfsvergunningen voor uit Turkije gevluchte Gülenisten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden