Aantal suïcides Zuid-Korea loopt snel op

Zuid- Korea heeft het hoogste zelfmoordcijfer van alle geïndustrialiseerde landen, en het is de afgelopen vijf jaar bovendien verdubbeld. Van elke 100.000 Koreanen stappen 26 uit het leven.

Als je in Seoul met de metro gaat, moet je op veel perrons wachten voor grote glazen wanden, die pas opengaan als de metro helemaal stilstaat. Overal in de Koreaanse hoofdstad worden die wanden gemaakt. Omdat wachtenden soms per ongeluk op de rails vallen, maar vooral omdat het aantal mensen dat voor de metro springt fors is gestegen.

Zuid-Korea kent vele tragische zelfmoorden. Begin dit jaar werd Korea opgeschrikt door de dood van de populaire jonge actrice Jeong Da-Bin. Ze had zichzelf opgeknoopt met een badhanddoek. Nog geen maand daarvoor had zangeres Yuni zichzelf van het leven beroofd.

De overheid probeert nu met een campagne het aantal zelfmoorden terug te dringen. Vooral het taboe op depressies moet worden doorbroken. Zo’n 70 procent van de Koreanen die proberen zichzelf van het leven te beroven, zijn (manisch) depressief, aldus het Koreaanse Nationale Bureau voor de Statistiek.

„Geesteszieken dragen een sociaal stigma”, zegt Lee Sang-Min in de krant Joongang Ilbo. Lee is woordvoerder van de Koreaanse Organisatie van Beoefenaars der Neuropsychiatrie. Veel Koreanen denken dat alleen zwakke, instabiele mensen vatbaar zijn voor depressies. Daarom zijn er nog veel Koreanen die hun depressie verbergen of negeren, in plaats van dat ze hulp zoeken.

Twee categorieën zelfmoordenaars lopen in het oog. De stijging is het grootst onder twintigers en mensen in de dertig. De slechte economie, werkloosheid, ontslag en schulden spelen hier de belangrijkste rol. Zuid-Korea is geen verzorgingsstaat zoals Nederland. Geen werk betekent simpelweg geen geld.

Een andere groep is die van de 60-plussers. Traditioneel nemen de oudste zonen hun bejaarde ouders in huis. Er zijn niet veel bejaardentehuizen in het land, en de meesten zijn veel te duur. Maar door de veranderende maatschappij zijn er vaker kinderen die geen geld of zin hebben om hun ouders in huis te nemen. De ouderen die zichzelf van het leven beroofden, hadden niemand die voor ze zorgde. Of ze wilden hun kinderen niet tot last zijn.

Een diepere oorzaak voor het hoge aantal zelfdodingen ligt volgens experts in de snelle modernisering van het land. Zuid-Korea was midden jaren ’50 nog straatarm, maar is nu uitgegroeid tot een innovatieve economische macht.

„De maatschappij verandert zo snel dat er meer individuen zijn die een leegheid voelen in hun leven. Ze kunnen moeilijk omgaan met veranderende waarden en normen binnen familie en maatschappij”, zegt directeur Ha Sang-Hun van de Levenslijn, een telefonische hulpdienst.

Hoewel Zuid-Korea nog steeds een traditionele maatschappij is waarin familie centraal staat, is het niet meer vanzelfsprekend dat iedereen trouwt en kinderen krijgt. Veel vrouwen kiezen voor werk in plaats van een gezin. Er zijn steeds meer alleenstaanden, en het aantal scheidingen is de afgelopen jaren rap gestegen. Ook is de competitie in het hoog opgeleide land enorm, de druk om te presteren is gigantisch. Dit leidt tot stress, wanhoop, en in het ergste geval tot zelfmoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden