Aantal scholieren stijgt flink

Het basis- en voortgezet onderwijs zal de komende tien jaar met gemiddeld zes procent groeien, zo blijkt uit het CBS Kwartaalschrift III. Het basisonderwijs krijgt er honderdduizend leerlingen bij, wat volledig is toe te schrijven aan de toename van het aantal geboorten. Het voortgezet speciaal onderwijs zal zelfs met 35 procent groeien, ten gevolge van de groei in het speciaal onderwijs in de jaren tachtig.

In het voortgezet onderwijs begint de groei in 1998. Tot die tijd daalt het aantal leerlingen nog iets. Alleen in het individueel beroepsonderwijs (IVBO)is eerder sprake van groei. Dat is toe te schrijven aan de toename van allochtone kinderen in het IVBO.

Ook het middelbaar beroepsonderwijs krijgt meer leerlingen. Maar niet veel en pas laat: na 2001.

Het hoger beroepsonderwijs, een sector waarvan de minister van onderwijs wil dat ie groeit ten koste van de universiteiten, blijft in omvang stabiel de komende jaren. Na de eeuwisseling is er een plotselinge daling te verwachten ten gevolge van de verkorting van de cursusduur voor vwo'ers en mbo'ers. De instroom blijft echter wel stijgen, zoals dat de afgelopen jaren ook het geval was. Meer leerlingen gaan direct na hun havo- of MBO-opleiding naar het hoger beroepsonderwijs.

Het wetenschappelijk onderwijs krijgt de komende jaren flinke klappen te verduren. Het verschil tussen 2002 en 1995 zal 18 procent van het totale aantal universiteitsstudenten bedragen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door beperkingen van de studiebeurs, zoals de tempobeurs en de prestatiebeurs, waardoor studenten korter aan de universiteit verblijven. Maar ook de instroom neemt af, en wel ten opzichte van 1995 met 9 procent tot 2005.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden