Aantal oogletsels vuurwerk loopt sterk op

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het aantal ogen dat tijdens de nieuwjaarsnacht door vuurwerk blind is geraakt, is woensdag in de loop van de dag gestegen van acht naar 14. Het totale aantal oogletsels is nagenoeg verdubbeld: van 46 naar 90.

Het aantal ogen dat tijdens de nieuwjaarsnacht door vuurwerk blind is geraakt, is woensdag in de loop van de dag gestegen van acht naar 14. Het totale aantal oogletsels is nagenoeg verdubbeld: van 46 naar 90. Dat meldde het Oogziekenhuis Rotterdam woensdag namens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG).

Het gaat daarbij nog steeds om voorlopige cijfers. Over een week zal de definitieve balans worden opgemaakt. 90 oogletsels is vergelijkbaar met voorgaande jaren, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Bij één slachtoffer is een oog verwijderd. Of dat ook gebeurt bij de andere slachtoffers, is nog niet duidelijk. Negen kinderen onder de 12 jaar raakten gewond aan een oog, 20 tussen de 12 en 18 jaar.

In het Oogziekenhuis zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 16 vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. Bij eenderde van de slachtoffers zijn de verwondingen zo ernstig dat het letsel blijvend is. Dat wil zeggen dat mensen minder zien of zelfs blind worden. Zeker drie patiënten zijn op nieuwjaarsochtend al geopereerd in Rotterdam.

Volgens het NOG is 50 procent van de slachtoffers omstander en werd 50 procent geraakt door zelf afgestoken vuurwerk. Het genootschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk en zou graag zien dat in de plaats daarvan professionele vuurwerkshows worden georganiseerd.

In het brandwondencentrum in Beverwijk zijn tijdens de nieuwjaarsnacht geen mensen opgenomen met brandwonden door vuurwerk. 'Maar dat gebeurt pas als een grote oppervlakte van de huid echt verbrand is', legde een woordvoerster woensdag uit. In het Rode Kruis Ziekenhuis, waar het brandwondencentrum aan verbonden is, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag wel acht vuurwerkslachtoffers behandeld. Twee van hen waren ernstig verwond, een aan een hand en een aan een oog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden