Aantal nieuwe dopelingen: nul

Nederlandse mormonen staan er deze week bij stil dat 150 jaar geleden de eerste bekeerlingen van de Benelux zich lieten dopen. Inmiddels telt de kerk in Nederland bijna tienduizend leden. Zendelingen doen hun uiterste best dat aantal te vermeerderen. Dat blijkt nog niet makkelijk.

'Hé meneer, hoe gaat het met u vandaag?", klinkt het door een winkelstraat van Groningen. De aangesproken man loopt door maar kijkt verwonderd op: "Ja, goed en met jou dan?" Een jongeman in een zwarte pantalon, wit overhemd met stropdas, en een rugtas over de schouders haast zich om de man staande te houden: "Wilt u God leren kennen?", vraagt hij. De ogen van de ander vallen op het zwarte naamplaatje: 'Elder Bjork. Kerk van Jezus Christus van de heiligen der laatste dagen'. "Ah, sorry ik heb geen interesse." En weg is hij.

De Amerikaan Bjork (20) is een jaar geleden 'geroepen' om het woord van God te verspreiden. Hij groeide op in Salt Lake City, het hoofdkwartier van de mormoonse kerk in de staat Utah. "Ik heb er jaren naar uitgekeken om op zending te gaan", vertelt hij. "Mijn vader had prachtige verhalen over zijn eigen zendingstijd." Bjork vulde de benodigde formulieren in en werd opgeroepen door zijn kerkleiders. "Zij bepalen of je op zending mag en waar je naartoe gaat." Nadat hij 400 dollar voor zijn zending had betaald, liet Bjork zijn studie en het meisje van zijn dromen achter om twee jaar naar Nederland en België te gaan.

Zoals iedere zendeling uit het buitenland, kreeg Bjork een snelcursus Nederlands. Inmiddels spreekt hij het verbazingwekkend goed. "Hiervoor was ik in de Belgische plaats Kortrijk. Van dat dialect kon ik niets verstaan. In Groningen gaat het een stuk beter." Iedere zes weken worden zendelingen naar een andere stad gestuurd in hun missieland. Maar Nederland is zo klein dat België erbij wordt getrokken.

In Groningen is Bjork gekoppeld aan elder Van Doesburg uit Amsterdam. Alle zendelingen worden twee aan twee de straat op gestuurd. "Jullie hebben dezelfde voornaam!", roept een verbaasd meisje. "Nee", leggen de mannen uit, "elder betekent ouderling." Het is een titel die alle mannelijke zendelingen meekrijgen. Of ze een keer hun heilige Boek van Mormon langs mogen komen brengen bij het meisje? "Nee bedankt", luidt het antwoord, "ik zou er toch niets mee doen".

Van Doesburg (20) is zelf een bekeerling. "Dat is een van de redenen waarom ik zendeling wilde worden", vertelt hij. "Toen ik negen was, kwamen de zendelingen bij ons over de vloer en bekeerden mijn moeder en mij. Ze hebben grote indruk op me gemaakt." Daarnaast wil Van Doesburg graag anderen de mogelijkheid geven om in het geloof dezelfde rust en hetzelfde geluk te voelen als hij. "Maar we dwingen niemand, we kunnen alleen uitnodigen."

Dagelijks besteden de twee broeders in het geloof zo'n vijftien uur aan hun roeping. "We zijn onderwijzers", zegt Van Doesburg. We spreken mensen aan op straat, geven ze flyers over de website van onze kerk en gaan bij geïnteresseerden langs om ze te helpen met vragen over onze leer."

Een middag in Groningen laat zien dat Nederlanders nog veel kunnen leren over de mormoonse kerk. "Jehova's, ja jullie ken ik wel", lacht een voorbijganger. "Nee, wij zijn mormonen. We geloven in Jezus Christus en in de profeet Joseph Smith, misschien kent u ons nu wel?" De man schudt zijn hoofd: "Maar jullie zijn ook niet zo bekend, toch?"

"Dat is een groot verschil met Salt Lake City", zegt Bjork. "Bijna iedereen is daar mormoon, maar hier weten veel mensen niet eens wie we zijn en waar we voor staan." De introductie moet daarom in Nederland wat uitgebreider. De praktische uitwerking van het geloof - bijvoorbeeld polygamie, het afzweren van alcohol, tabak en koffie en het geloof in geesten - blijft in eerste instantie onbesproken. De zendelingen leggen de nadruk op Jezus en het evangelie, "want die zijn de basis".

"De zending is hier moeilijker omdat we zo onbekend zijn", vindt Bjork. "Maar mensen zijn hier wel open en ze denken over geloof na."

Soms worden de rollen omgedraaid en proberen voorbijgangers de elders te bekeren. "Ik heb zelf een boodschap voor jullie", zegt een grijzende man. Prikkend in de borst van Bjork gaat hij verder: "Jullie moeten niet zo eenzijdig zijn, geen mensen uitsluiten en zo."

Of het vaker gebeurt dat mensen zo reageren? Bjork knikt: "Ik vind het leuk om ook van anderen te leren. Maar aan de andere kant: ik ben degene die hen écht iets te bieden heeft. Ik heb de waarheid."

Aan het eind van de middag hebben de twee zendelingen ongeveer honderd mensen benaderd. Twee zijn geïnteresseerd in een vervolgafspraak. Telefoonnummers worden uitgewisseld. "Yes!", roept Bjork. Zijn duimen schieten omhoog van enthousiasme over het behaalde succes. Eén van deze mensen is een meisje dat duidelijk aangeeft zich niet te willen bekeren. Maar wie weet? De ander is op Curaçao mormoon geweest en wil wel een keer langskomen in de kerk.

In vergaderingen met andere zendelingen uit het noorden bespreken de elders wekelijks de voortgang van hun zendingsarbeid. Moeilijkheden en mogelijke strategieën passeren de revue. Uiteindelijk schrijven de zendelingen hun behaalde doelen op een bord: aantal nieuwe dopelingen: 0; aantal verwachte dopelingen: 3; het aantal nieuwe geïnteresseerden: 30. De groep lijkt tevreden met dat resultaat.

Bjork en Van Doesburg blijven geïnspireerd, zeggen ze, ondanks de vele afwijzingen. "Ik probeer het me niet persoonlijk aan te trekken", vertelt Bjork. "Mensen zien mij, elder Bjork, niet echt. Ze zien mijn uniform." Van Doesburg geeft toe dat het zendingswerk zijn geloof soms op de proef stelt, maar dat hij tegelijkertijd gelukkiger is dan ooit. Of de zending aan zijn verwachtingen voldoet? "Jazeker", zegt Bjork vastbesloten. Zijn felblauwe ogen stralen bevlogen. "Dienstbaarheid krijgt nu echt betekenis voor mij. Iedere dag zie ik kleine wonderen."

Volgelingen van profeet Joseph Smith
De leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen zijn beter bekend als mormonen. Deze naam is afgeleid van het Boek van Mormon. Het boek is, samen met twee andere, gebaseerd op openbaringen die de Amerikaanse profeet Joseph Smith zou hebben ontvangen en publiceerde in 1830. Wereldwijd zijn er zo'n veertien miljoen mormonen.

Alhoewel mormonen geloven in Jezus als zoon van God en in het evangelie, zijn ze ervan overtuigd dat de christelijke kerk ontstaan is bij het begin van de Schepping. Dit is mogelijk door een andere overtuiging: ieder mens heeft vanaf het begin van de wereld een geestelijke vorm, totdat hij geboren wordt. Zo ook Jezus: als geest zou hij Adam hebben gedoopt en het evangelie aan hem hebben doorgegeven.

Na de dood, stelt de mormoonse leer, bestaat de mens voort als geest totdat hij of zij opgenomen wordt bij God.

Mormonen kennen de plaatsvervangende doop, waarbij levenden de doop opnieuw kunnen ondergaan voor het zieleheil van hun ongelovige voorouders. De geest van de voorouders moet dan alsnog het geloof aannemen om zo toegang te krijgen tot God. Sommige mormonen ondergaan zo wel honderd keer het doopritueel.

Mormonen beschouwen de president van hun kerk in Salt Lake City tevens als profeet.

In fundamentalistische afsplitsingen van de mormoonse kerk mogen mannen trouwen met meerdere vrouwen tegelijk. In de praktijk komt het evenwel weinig voor, omdat polygamie verboden is in veel landen waar de mormoonse kerk gevestigd is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden