Aantal Nederlanders met nog een nationaliteit neemt toe

Het aantal mensen met een Nederlandse en een andere nationaliteit groeit. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dat tot 2003 bijna 900000 personen een dubbele nationaliteit hadden. In 2002 waren dat ongeveer 850000 mensen. De helft van hen is Turk of Marokkaan.

Volgens Jan Latten van het CBS kiezen veel jonge mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit als ze kinderen krijgen voor het Nederlanderschap als extra nationaliteit. Reden is dat als de ouders een dubbele nationaliteit hebben de kinderen die ook eenvoudiger kunnen aannemen. Tweederde van de Marokkanen in Nederland bezit een Marokkaanse én Nederlandse nationaliteit. De tweede generatie heeft vaker een dubbele nationaliteit dan de eerste: 80 om 47 procent.

Vorige week pleitte minister Verdonk voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit vanaf de derde generatie allochtonen. In totaal woonden in Nederland op 1 januari 2003 1,6 miljoen personen met een niet-Nederlandse nationaliteit, daarvan bezaten 700000 personen alleen een niet-Nederlandse nationaliteit.

Opmerkelijk is dat in 1995-2003 het aantal mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit is gedaald met 60000 naar 700000 mensen. Het CBS houdt sinds 1995 bij hoe de bevolking verdeeld is naar nationaliteiten. Tot 2003 is door naturalisatie het aantal personen met een dubbele nationaliteit toegenomen met bijna een half miljoen.

Vrijwel alle genaturaliseerde Turken en Marokkanen hebben hun oorspronkelijke nationaliteit behouden. Dat heeft te maken met de wetgeving in die landen, die het opgeven van de oorspronkelijke nationaliteit verbiedt.

Uit de cijfers blijkt verder dat ruim 12000 personen behalve de Nederlandse nog twee andere nationaliteiten bezitten. Volgens CBS-demograaf Jan Latten kan dat verschillende oorzaken hebben. Kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst die in Nederland zijn geboren, kunnen de Nederlandse nationaliteit en de diverse nationaliteiten van hun ouders aannemen. ,,Als de moeder oorspronkelijk uit Marokko komt en in een ander Europees land heeft gewoond, dan kan haar kind de Marokkaanse, de Nederlandse en een andere Europese nationaliteit hebben'', aldus Latten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden