Aantal moslims verdubbeld in vijftien jaar

AMSTERDAM - Begin 2004 woonden er volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongeveer 945000 moslims in Nederland. Daarmee is het aantal moslims sinds de telling in 1990 verdubbeld tot bijna zes procent van de Nederlandse bevolking.

Van onze redactie religie & filosofie

Een kleine veertig procent van deze groep behoort tot de tweede generatie: minimaal een van de ouders woonde al in Nederland.

De moslims wonen vooral in Amsterdam (een op de acht Amsterdammers is moslim), Den Haag (een op de negen inwoners) en Rotterdam (een op de tien). De minste moslims wonen in Friesland en Drenthe: twee procent van de bevolking.

Het CBS heeft niet de moslims geteld, maar het aantal (niet-westerse) allochtonen. In 1998 is uitgerekend hoe groot het aandeel moslims onderrespectievelijk Marokkanen, Turken en Surinamers is. Het CBS gebruikte voor het nieuwe rapport die verhoudingen. Een 'moslim' iemand die zich met de islam als 'godsdienstige richting' identificeert.

Het aantal moslims onder Nederlandse Irakezen, Afghanen, Iraniërs en Somaliërs berekende het CBS op grond van het percentage moslims in de landen van herkomst.

Er zijn volgens het rapport 25000 meer moslims dan vorig jaar. Alleen het aantal Somaliërs is afgenomen.

De groei is minder groot dan het jaar daarvoor: in 2002 kwamen er 33000 bij. Met de verminderde groei passeert het aantal moslims in 2006 het miljoen.

Twee derde van de moslims komt uit Turkije en Marokko. Daarna volgen Irakezen en Afghanen. Een kleine vijf procent van de moslims is volgens het CBS westers. Hieronder vallen ook Indonesiërs.

De afgelopen tien jaar is het aantal Nederlandse moskeeën flink toegenomen. Als alle moslims moskeeganger waren, dan telden de 500 islamitische gebedshuizen -inclusief die van buurthuisformaat- elk 2000 gelovigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden