Aantal moskeeën VS in tien jaar flink gegroeid

Het Islamic Center of America in Dearborn, Michigan ©EPA Beeld
Het Islamic Center of America in Dearborn, Michigan ©EPA

De Amerikaanse moskee zit in de lift: waren er net na de eeuwwisseling nog 1200 islamitische godshuizen, nu zijn dat er ruim 2100. Ze trekken veelal etnisch gemengde publieken, concluderen de grote moslimorganisaties in een onderzoek.

Robin de Wever

In meer dan de helft van de moskeeën klinkt een relatief liberaal geluid. Van de geënqueteerde moskeeleiders zegt 56 procent de heilige geschriften 'flexibel' te benaderen en hun theologie in een hedendaags perspectief te plaatsen.

Actieve deelname
Iets meer dan een tiende noemt zichzelf traditioneel, slechts een op de honderd hangt het orthodoxe salafisme aan. Bijna alle leiders (98 procent) vinden dat moslims actief moeten deelnemen aan de maatschappij. Negen op de tien vindt dat moslims politiek actief moeten zijn.

De meeste leiders vinden dat de Amerikaanse maatschappij over het algemeen geen vijandige houding heeft tegenover de islam. Ze zijn positiever dan elf jaar geleden: toen vormden de leiders die er zo over dachten nog een minderheid.

Meer moslims
De islamitische gemeenschap lijkt gegroeid, schrijven de organisaties in hun rapport The American Mosque. Uit het onderzoek blijkt dat in 2011 zo'n 2,6 miljoen moslims deelnamen aan het Eid gebed, het ritueel dat volgt op de ramadan en de hadj-pelgrimage.

Het is volgens de organisaties onmogelijk om op basis van dat getal te schatten hoe groot de moslimgemeenschap is. Eerdere schattingen van 1 tot 2,4 miljoen gelovigen lijken in ieder geval nogal bescheiden. Ze noemen een schatting van 7 miljoen realistischer. Als die schatting klopt, is nu twee procent van de Amerikanen moslim.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden