Aantal moorden op milieuactivisten neemt sterk toe

Activist Chut Wutty poseert naast een omgekapte boom. In Cambodja was hij een van de weinigen die nog actie durfde te voeren tegen grootschalige houtkap. In april dit jaar werd hij door de militaire politie doodgeschoten. Beeld ap
Activist Chut Wutty poseert naast een omgekapte boom. In Cambodja was hij een van de weinigen die nog actie durfde te voeren tegen grootschalige houtkap. In april dit jaar werd hij door de militaire politie doodgeschoten.Beeld ap

De afgelopen tien jaar zijn 711 activisten en journalisten gedood die zich inzetten voor landrechten en de bescherming van wouden. Uit een rapport van Global Witness blijkt bovendien dat het jaarlijkse aantal slachtoffers in de voorbije drie jaar is verdubbeld.

Vaak gaan de daders van moordpartijen vrijuit omdat regeringen en privébedrijven betrokken blijken te zijn bij de misdaden. Volgens Global Witness is er sprake van een "verborgen crisis" in de milieubescherming. Er is een gebrek aan informatie en de rapportering op nationaal en internationaal niveau schiet tekort.

"De trend is een symptoom van de steeds hardere strijd om natuurlijke rijdkommen overal ter wereld", zegt Billy Kyte van Global Witness. "Meer dan één persoon per week wordt vermoord omdat hij de rechten verdedigt op land of bossen."

De meeste moorden vinden plaats in Brazilië, Colombia, de Filipijnen en Peru. De landrechten worden er vooral bedreigd door de grootschalige landbouw, mijnbouw en waterkrachtcentrales.

Vervolging
"Overheden moeten erop toezien dat burgers vrijuit kunnen spreken, zonder angst voor vervolging, als ze bezorgd zijn over de manier waarop land of bos beheerd wordt", zegt Global Witness. "Voor er akkoorden worden afgesproken, moeten er vrije, voorafgaande en geïnformeerde gesprekken plaatsvinden met de betrokken gemeenschappen." Moorden moeten onderzocht worden en de daders mogen niet vrijuit gaan, besluit de organisatie.

"De internationale gemeenschap moet deze misdadige strijd om wouden en land stoppen", zegt Kyte. "Het is belangrijker dan ooit om het milieu te beschermen, maar het is ook nog nooit gevaarlijker geweest dan nu."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden