'Aantal mishandelingen toegenomen in 2005'

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal mishandelingen is in 2005 met 10 procent gestegen ten opzichte van 2004. Vergeleken met 2003 steeg het aantal met 18 procent. Ook het aantal zedendelicten nam toe. Auto-inbraken en straatroven kwamen minder voor. Dat komt naar voren uit de Misdaadmeter van het AD.

Het jaarlijkse onderzoek van de krant is gebaseerd op cijfers van 25 politiekorpsen. Het totaal aantal mishandelingen ligt volgens de krant op 62.569. Aanrandingen en verkrachtingen komen uit op respectievelijk 2928 en 1960 gevallen.

In 2005 vonden 65.063 woninginbraken plaats, een daling van 3 procent. Zakkenrollen nam met eenzelfde percentage af (27.951). Het aantal inbraken in auto's (155.203) en straatroven (11.746) daalde beide met 14 procent.

Korte-lontjesdelicten

Cees den Bakker, woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen, zegt over de toename van het aantal mishandelingen in het AD: ,,Dat zijn wat wij noemen de korte-lontjesdelicten. Je ziet dat met name jongeren eerder agressief zijn''. Den Bakker wijt de stijging van het aantal aanrandingen, verkrachtingen en ontucht met minderjarigen aan de veranderende seksuele moraal van jongeren.

Rotterdam is net als vorig jaar de onveiligste gemeente van Nederland. Eindhoven, Tilburg, Roermond en Den Bosch maken de top vijf compleet. De veiligste gemeente is Graafstroom in de Alblasserwaard. Ook Boekel, Millingen aan de Rijn, Tubbergen en Twenterand staan hoog op de lijst van veiligste gemeenten.

Autodiefstal

Volgens de misdaadmeter vinden in Arnhem de meeste gevallen van autodiefstal plaats (46,1 keer per 10.000 inwoners). Vlagtwedde heeft te maken met de meeste winkeldiefstallen (87,8 per 10.000 inwoners), Amsterdam staat op de tweede plaats (70,5).

In Amsterdam en Rotterdam wordt het meest gehandeld in harddrugs, in Winschoten vinden de meeste mishandelingen plaats. De meeste kans op zakkenrollen lopen mensen in Amsterdam (99,1 gevallen per 10.000 inwoners), gevolgd door Beverwijk (58,1). Heling ziet de politie het meest terug in Schiedam, gevolgd door Amsterdam en Weststellingwerf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden