Aantal Mexicaanse griepdoden loopt verder op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de Mexicaanse griep is opgelopen naar tien. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend. Vorige week stond dit aantal nog op zes.

De vier mensen die afgelopen week aan de Mexicaanse griep overleden waren een 11-jarig meisje, een 6-jarig jongetje, een man van 25 jaar en een 56-jarige vrouw. Drie van hen hadden al andere medische problemen, waardoor zij extra vatbaar waren voor de griep. Van de 25-jarige man zijn de gegevens nog niet bekend, zegt het RIVM. Hij is als enige niet in het ziekenhuis overleden.

De GGD Hart van Brabant in Den Bosch meldde vrijdagavond dat een 3-jarig meisje met Mexicaanse griep eveneens is overleden. Voor zover bekend had zij niets anders onder de leden. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht. Het RIVM heeft dit sterfgeval nog niet bevestigd.

Wereldwijd

Wereldwijd is het aantal sterfgevallen deze week gestegen tot 5700, bleek uit informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De grootste stijging betrof de Amerikaanse continenten waar het totaal aantal slachtoffers met 636 doden steeg naar 3539.

Ook het aantal ziekenhuisopnamen in Nederland nam de afgelopen week toe. Met 131 gevallen is er sprake van een ruime verdubbeling ten opzichte van afgelopen week. In totaal zijn er tot en met afgelopen woensdag 335 zieken opgenomen. De 'gewone' griep eist volgens het RIVM in Nederland jaarlijks tweehonderd à duizend mensenlevens.

Jonge patiënten

Net als vorige week zijn er vooral jonge grieppatiënten in de leeftijd van nul tot en met vier jaar in het ziekenhuis opgenomen. Zeven nieuwe patiënten zijn op de intensive care opgenomen. Over het algemeen zijn de zieken die in het ziekenhuis liggen jonger dan 65 jaar. De ziekenhuisopnamen komen vooral in de Randstad voor.

De Mexicaanse griep heeft nog niet geleid tot een stijging van het ziekteverzuim, zeggen de arbodiensten ArboNed en Arbo Unie. ,,Het ziekteverzuim ligt nu tussen de 4 en 5 procent'', aldus een woordvoerster van de Arbo Unie. ,,Dat is een normaal percentage.'' Wel signaleert de arbodienst dat zich wat meer mensen ziek melden met griepklachten.

Het RIVM spreekt nog steeds van een milde griepepidemie die Nederland treft. Het aantal griepmeldingen bij de huisarts blijft volgens de organisatie 'vrij stabiel'. Het gaat om 7,3 mensen per tienduizend inwoners. Alleen het aantal opnamen in het ziekenhuis is sterk toegenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden