Aantal meldingen van discriminatie daalt niet meer

Line of diverse candidates, including elderly, immigrants and handicapped, standing under a magnifying glass of a hiring manager, EPS 8 vector illustration Beeld Thinkstock
Line of diverse candidates, including elderly, immigrants and handicapped, standing under a magnifying glass of a hiring manager, EPS 8 vector illustrationBeeld Thinkstock

De dalende trend in het aantal meldingen van discriminatie lijkt voorbij. Die daling was enkele jaren gaande, maar vorig jaar steeg het aantal meldingen weer, zij het heel licht. Bij de twintig regionale anti-discriminatiebureaus kwamen 4596 meldingen binnen, 1 procent meer dan in het jaar daarvoor.

Uit het rapport over 2016 dat de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVD) morgen op de ‘internationale dag tegen racisme en discriminatie’ publiceert, blijkt dat met name discriminatie vanwege politieke gezindheid in de loop van 2016 opmerkelijk vaak de reden was dat mensen zich bij zo’n bureau meldden. Dat gebeurde 151 keer, tegen slechts veertien een jaar eerder.

Turkse staatsgreep

Ter verklaring wijst de LVD op de mislukte staatsgreep in Turkije in juli 2016. Nadat sympathisanten van de Gülenbeweging in Turkije als staatsvijand werden uitgeroepen, liep ook de spanning in de Turks-Nederlandse gemeenschap op. Veel mensen meldden zich vijandig bejegend te voelen vanwege hun veronderstelde politieke voorkeuren, bij ruim een kwart van de meldingen ging het zelfs om bedreiging.

Ook het aantal meldingen over discriminatie wegens seksuele gerichtheid steeg flink. Vorig jaar kwamen daar 373 meldingen over binnen, ruim anderhalf keer zoveel als in 2015.

In werkelijkheid ligt het aantal discriminatie-incidenten veel hoger dan uit het rapport blijkt, zegt Frederique Jans, directeur van het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat één op de tien mensen wel eens discriminatie ervaart, zegt zij. “Dat is een enorm verschil met het aantal meldingen dat wij binnenkrijgen.”

De meeste meldingen bij de regionale discriminatiebureaus gaan over etniciteit en huidskleur. Mensen meldden opmerkingen, scheldpartijen en incidenten waarin ze zich uitgesloten voelden. Een aantal meldingen gaat over racistische uitlatingen jegens Sylvana Simons. Anderen meldden juist zich door haar gediscrimineerd te voelen.

Sollicitaties

De arbeidsmarkt is net als voorgaande jaren het terrein waarover de meeste klachten binnenkomen. De helft ging over werving en selectie.

Zo vroeg een uitzendbureau tegen de regels een pasfoto bij de sollicitatie. Dit kon volgens de sollicitant leiden tot ongelijke behandeling. Het uitzendbureau paste na de klacht de tekst van de vacature aan. In een ander voorbeeld solliciteerde een man van Marokkaanse afkomst bij een groothandel. Hij werd niet uitgenodigd. Toen hij het met hetzelfde cv en een Nederlandse naam nog eens probeerde, lukte het wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden