Interview

Aantal meldingen radicalisering Rotterdam toegenomen

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Beeld ANP
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.Beeld ANP

In Rotterdam zijn dit jaar tot dusver 29 meldingen van radicalisering binnengekomen. In 2013 kreeg het Meld- en Adviespunt Radicalisering 20 meldingen, een jaar daarvoor 16. Dat is een toename, maar het aantal uitreizigers ligt relatief laag vergeleken met bijvoorbeeld Den Haag of Gouda. In Rotterdam loopt al sinds de moord op Theo van Gogh een programma tegen radicalisering. Dat wil burgemeester Aboutaleb uitbreiden.

Niels Markus

De toename van het aantal meldingen wil volgens Aboutaleb niet zeggen dat meer Rotterdamse jongeren radicaliseren. "Het onderwerp is nationaal en internationaal in de publiciteit. Onze contactpersonen zijn daardoor alerter en scherper."

Het adviespunt verzamelt signalen van bijvoorbeeld ouders en leraren. In hoeveel van die gevallen gaat het om sterk geradicaliseerde jongeren, die naar Islamitische Staat willen afreizen?
"Een beperkt aantal is serieus te nemen. Hoeveel zeg ik niet. Dat is zo beperkt dat het veiligheidsoperaties zou verstoren, wanneer ik het bekend zou maken."

Wat maakt dat jongeren vatbaar zijn voor jihadisme?
"Jihadisme vind ik een problematische term, die op veel manieren is uit te leggen. Ik spreek over jongeren die voornemens zijn uit te reizen naar oorlogsgebied, om in een ideale en een geografische eenheid te leven, waar een vrome vorm van de islam wordt beleden, gevrijwaard van andere geloven en bronnen van westerse decadentie."

Wat is daar zo erg aan?
"Dit wordt een probleem wanneer de denkbeelden worden gedreven door racisme, discriminatie, onbehagen of het niet kunnen vinden van een baan. Toch blijken deze zaken, ook uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) slechts betrekkelijk van waarde. Het geloof is het belangrijkste. Geen van die argumenten ondersteunt volledig het idee om daar te wonen. Daarom zeg ik op mijn beurt: als je daar wilt wonen: prima. Maar als je onze samenleving hartgrondig afwijst, lever dan je paspoort in en loop daar het risico dat je een bom op je hoofd krijgt.

"Bovendien weten minderjarigen niet waar ze aan beginnen. De ouders van twee kinderen hebben zich tot dusver bij ons gemeld, omdat ze het idee hadden dat die de verkeerde kant op gingen. Bij minderjarigen grijpen we in. Ik hoop één van die kinderen snel te spreken."

Rotterdam heeft al tien jaar een aanpak tegen radicalisering. Die wordt vanwege het huidige probleem met radicalisering uitgebreid.
"Het programma moet meer op zoek naar de mensen. We willen het uitbreiden om meer in contact te komen met de groep. Ook proberen we een programma te ontwikkelen dat inspeelt op de zoektocht van jongeren: wie ben ik, welke waarden passen bij mij? Dat willen we doen op die middelbare scholen, waar jongeren vatbaar zijn voor extremisme."

Het programma leunt heel erg op voorlichting: 'de softe aanpak'. Eerder zei u de repressie van het kabinet volmondig te steunen.
"Ik noem dat niet soft, maar verhinderend. Van kwetsbare jongeren moeten we verhinderen dat zij uitreizen. Bijvoorbeeld door het paspoort in te nemen en met ze in gesprek te gaan. Maar repressie van terugkomers moedig ik aan. Wat doe je met terugkomers? Ik niets, vrouwe Justitie wel. Wanneer iemand uit Syrië of Irak op Schiphol terugkomt moeten we die oppakken, ondervragen, onderzoeken of hij deelnam aan een terroristische organisatie en mogelijk vervolgen. Wanneer iemand een dubbel paspoort heeft, kunnen we in het uiterste geval het Nederlanderschap ontnemen en diegene Nederland uitzetten."

In een opiniestuk in Trouw riep u de moslimgemeenschap op de 'megafoon ter hand' te nemen en zich uit te spreken tegen geloofsgenoten die IS steunen. Gebeurt dat een beetje?
"Op tal van plaatsen vinden gesprekken en preken plaats. In moskeeën bijvoorbeeld, maar daar zijn verslaggevers nooit bij. De moslimgemeenschap is breed. De Marokkaanse gemeenschap heeft publiekelijk al veel klappen te verduren gekregen en is daardoor weerbaarder. Dat is een goede ontwikkeling. De Turkse gemeenschap is meer in zichzelf gekeerd. Het rapport dat Motivaction onlangs publiceerde over de Turkse gemeenschap brengt een gesprek op gang. Ik ben blij dat minister Asscher daar een vervolg aan wil geven, dat willen wij ook in Rotterdam gaan doen. De Marokkanen leren het gesprek met de eigen kring en de buitenwereld te onderhouden, bij de Turken komt dat proces op gang."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden