Aantal meldingen beroepsziekten plots fors afgenomen

Vooral uit de bouw kwamen er minder meldingen: 3700 in 2015, nu nog 255.  Beeld ANP XTRA
Vooral uit de bouw kwamen er minder meldingen: 3700 in 2015, nu nog 255.Beeld ANP XTRA

Bedrijfsartsen meldden in 2017 duizenden keren minder vaak dat iemand ziek is geworden van het werk.

Ingrid Weel

Het is nooit een prioriteit geweest van bedrijfsartsen: melding doen van een ziekte of aandoening die een werknemer op zijn werk heeft opgelopen, ook al is dat wettelijk verplicht. De helft van de bedrijfsartsen weigert daar structureel aan mee te doen. Zij geven jaar in, jaar uit niets door aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Andere artsen doen het mondjesmaat, maar niet eerder zo weinig als vorig jaar.

Er zijn 4619 meldingen geregistreerd in 2017, blijkt uit het meest recente verslag van de NCvB. Dat waren er in 2015 nog bijna twee keer zoveel. Zelfs toen was er al veel onvrede over het lage aantal meldingen. De vorige minister van sociale zaken overwoog een boete van ongeveer 450 euro als een bedrijfsarts deze plicht niet serieus nam, maar dat ging niet door.

Enthousiasme

Een brief waarin de Inspectie SZW alle bedrijfsartsen enkele jaren geleden opriep ziekten te melden, deed het enthousiasme even aanwakkeren, maar dat effect was ook al snel weer weg. Is dat erg? De brancheorganisatie van bedrijfsartsen, NVAB, vindt dat het aantal meldingen wel omhoog mag. “Dat is ook onze plicht”, zegt NVAB-voorzitter Gertjan Beens.

De sterke daling is vooral te wijten aan de bouw. In 2015 waren er 3700 meldingen uit de bouw. Nu nog 255. Dat komt doordat de stichting Arbouw niet meer bestaat. Die hield zich actief bezig met arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim. Maar de bouwbedrijven vonden Arbouw te duur en trokken de stekker eruit.

Het aantal gemelde typische bouwklachten is daardoor ook fors afgenomen. Zo is het aantal meldingen van lawaaidoofheid in alle sectoren opeens in een paar jaar tijd afgenomen van meer dan tweeduizend naar 242 in 2017. Het meest gemeld zijn nu de psychische beroepsziekten: 2639 keer. Bij driekwart daarvan is er sprake van overspannenheid en burn-out. Na psychische aandoeningen volgen klachten aan schouders en armen.

Gedoe

Zeggen deze cijfers iets over de werkelijke problemen? Beens denkt van wel. “Nu er minder meldingen vanuit de bouw zijn, krijg je een beter beeld van wat er in andere sectoren aan de hand is.” Eerder dit jaar is onderzocht waarom artsen zo weinig beroepsziekten melden. Dat heeft zowel praktische als emotionele redenen. Ze vinden het extra gedoe en zijn niet altijd zeker van hun zaak of de ziekte echt door het werk komt. Veel artsen twijfelen ook aan het nut ervan.

En dan is nog een groot deel van de bedrijfsartsen bang dat er juridische gevolgen voor de werkgever aan kunnen zitten. Beens: “Die emotionele drempel van angst dat de werkgever aansprakelijk kan worden gesteld, is echt niet nodig. De NCvB gebruikt de melding alleen voor een cijfermatig rapport, voor de statistiek.”

Naar schatting overlijden jaarlijks meer dan vierduizend mensen aan een werkgerelateerde ziekte, meldde de Inspectie SZW eerder dit jaar. Daarbij is enige nuance gepast, vindt Beens. “Het is een indrukwekkend getal, maar veel van hen zijn al gepensioneerd. Dan moet je eigenlijk kijken hoeveel gezonde levensjaren iemand minder heeft door die ziekte. Als iemand daardoor 89 wordt in plaats van 90 jaar, klinkt het al minder ernstig.”

Lees ook:

Beroepsziekte is een blinde vlek bij werkgevers en bedrijfsartsen

Beroepsziekten eisen duizenden slachtoffers, elk jaar weer. Het wordt tijd dat bedrijven de veiligheidsvoorschriften naleven, zegt de Inspectie SZW.

Bedrijfsartsen herkennen beroepsziekte slecht en dat zorgt voor problemen

De bedrijfsarts heeft veel te weinig kennis over beroepsziekten. Dat maakt het melden ervan moeilijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden