Aantal leerlingen op gymnasium groeit

Ooit was het gymnasium een zachte dood voorspeld, maar het tegendeel is waar gebleken: de afgelopen jaren is het aantal leerlingen op zelfstandige gymnasia toegenomen van 19429 in 1991 tot 22753 in 2002 (17 procent) blijkt uit onderzoek door de Algemene Onderwijsbond (AOb). Zij vormen een welkom alternatief voor de grote onderwijsinstellingen, vermoedt de AOb.

Gymnasiumafdelingen op scholengemeenschappen zijn ook gegroeid, met vijf procent. In totaal waren er in 2002 33615 leerlingen op 287 gymnasiumafdelingen. Van de scholen ziet 29 procent het aantal leerlingen toenemen, op 54 procent blijft het stabiel.

Na de fusies in het voortgezet onderwijs begonnen veel scholengemeenschappen een aparte afdeling voor leerlingen die meer in hun mars hadden dan de gemiddelde vwo'er. Zij konden naast Latijn ook Grieks doen. Dat wierp zijn vruchten af. De categorale (zelfstandige) gymnasia, die onder vuur kwamen toen basisvorming en tweede fase werden ingevoerd, zijn alleen nog maar harder gegroeid volgens het onderzoek, dat vandaag in het Onderwijsblad van de AOb wordt gepubliceerd. Per jaar komen er 700 leerlingen meer-dat is een hele school erbij. Op de scholengemeenschappen wordt het aandeel van de gymnasiumleerling op het totale aantal steeds groter: van 23 procent in 1991 naar 27 procent in 2002.

Het treurige nieuws is, dat na de derde klas veel leerlingen het Grieks laten vallen. Op de lycea stapt een op de twee leerlingen alsnog over naar het vwo. Slechts een select clubje van zo'n 14 leerlingen per klas doet jaarlijks eindexamen in beide vakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden