Stagnatie

Aantal kankerdiagnoses stagneert

Beeld RV

Het aantal nieuwe kankerdiagnoses stagneert. Het steeg vorige maand weer iets na na een forse daling eerder tijdens de coronacrisis, maar gaat nu al drie weken niet verder omhoog. Dat bevestigt de Nederlandse Kankerregistratie na een bericht in artsenblad Medisch Contact.

Het aantal blijft nu, volgens voorlopige cijfers, schommelen op driekwart van het normale aantal. Voor de uitbraak waren er ongeveer 3500 nieuwe kankerdiagnoses per week. Op het dieptepunt van de crisis, eind maart/begin april, daalde dat met circa 30 procent. 

Inmiddels is er nog steeds sprake van een kwart minder diagnoses. Het aantal constateringen van huidkanker is zelfs ruim de helft minder geweest dan normaal, maar is nu ongeveer 65 procent. Huidkanker komt veel bij senioren voor, die ook een risicogroep vormen voor het coronavirus.

De reden voor de algehele daling is waarschijnlijk dat mensen tijdens de coronacrisis minder snel naar de huisarts of het ziekenhuis gaan uit vrees voor besmetting of omdat ze de zorg niet willen belasten. Daarnaast zijn de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker sinds maart stilgelegd. Hierdoor zijn minder doorverwijzingen geweest naar het ziekenhuis, waardoor ook minder diagnoses werden gesteld. 

De bevolkingsonderzoeken worden gefaseerd weer opgestart, liet staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten. Vanwege de daling van het aantal diagnoses, vindt hij het ‘van groot belang’ dat de onderzoeken zo snel mogelijk weer beginnen. 

Maar er zijn nog wat hobbels op de weg. Zo worden screeningslaboratoria die baarmoederhalskankertesten doen, momenteel voor Covid-19 diagnostiek gebruikt. Dat duurt nog tot 1 juli, daarna kunnen de laboratoria gauw overschakelen op de bevolkingsonderzoeken, aldus de staatssecretaris. Het onderzoek naar borstkanker wordt waarschijnlijk midden juni gestart, mits er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden