Aantal internationale fusies breekt record

Europese bedrijven relatief goedkoop door dalende beursnotering

Het Nederlandse Douwe Egberts Master Blenders en het Amerikaanse Mondelez International fuseerden dit jaar tot een mondiale koffiereus met een jaarlijkse omzet van 5,2 miljard euro. Ook werd dit jaar de Spaanse kabelexploitant Grupo Corporativo Ono ingelijfd door het Britse Vodafone voor 7,2 miljard euro. Zomaar een greep uit de vele spraakmakende internationale bedrijfsannexaties in de eerste helft van dit recordjaar.

Wereldwijd hebben bedrijven in de eerste zes maanden veel meer geld uitgegeven aan het inlijven van concurrenten dan in de laatste zes maanden van 2013. De uitgaven aan fusies en overnames stegen tussen januari en juni met een derde. Maar liefst 46 procent van alle transacties ging over de landsgrenzen heen. Dat is het hoogste percentage sinds er is begonnen met het bijhouden van de cijfers in 1998.

Uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van advocatenkantoor Clifford Chance blijkt dat het aantal overnames en fusies het hardst groeit in Europa. Clifford Chance noteert een stijging van 48 procent ten opzichte van het vorige half jaar. Het internationale advocatenkantoor zorgt bij overnames en fusies voor een correcte juridische gang van zaken en controleert of alle partijen zich aan de afspraken houden.

"De grote stijging is goeddeels toe te schrijven aan de belangstelling voor Europa vanuit Noord- en Zuid-Amerika", valt in het rapport te lezen. De transacties van Europese bedrijven onderling stegen bovendien met 36 procent. "De interesse in Europese bedrijven is onder meer gestegen doordat ze relatief goedkoop zijn door gedaalde beursnoteringen", zegt Jeroen de Bruin van het Amsterdamse kantoor van Clifford Chance. "Daarnaast stoten bedrijven onderdelen buiten hun kernactiviteiten af en worden veel staatsbedrijven in bijvoorbeeld Italië en Griekenland op de markt gebracht."

Ook in andere regio's werd meer geld uitgegeven aan het samengaan met of het overnemen van een concurrent. Noord-Amerika, waar de totale waarde van alle fusies en overnames dit jaar al 729,3 miljard dollar (541 miljard euro) bedraagt, laat een aanhoudend herstel zien. Alleen in de regio Midden-Oosten en Afrika daalde het bedrag met 27 procent. Volgens De Bruin heeft dat te maken met de politieke en economische instabiliteit in die gebieden.

Hans Beerlage, die zich bij Clifford Chance Amsterdam bezighoudt met internationale fusies en overnames, zegt dat de sterke groei van het afgelopen half jaar komt door de terugkeer van strategische transacties. "De overnames en fusies worden steeds internationaler, zoals blijkt uit het aantal grensoverschrijdende transacties, dat nooit eerder zo hoog lag. Nu het zelfvertrouwen weer terug is in de directiekamers, zijn bedrijven bezig hun langetermijnstrategieën te heroverwegen, inclusief het betreden van nieuwe markten."

Uit het onderzoek komt een aantal opvallende trends naar voren. Hoewel de transacties in de sector technologie, media en telecommunicatie in totaal de hoogste waarde hebben, vinden de meeste activiteiten in de sector gezondheidszorg plaats. Het aantal transacties steeg er het afgelopen half jaar met 16 procent. Vier van de tien meest waardevolle transacties vonden in deze sector plaats. Ook opmerkelijk is de stijging van het aantal aanvragen voor beursnoteringen. Dat zijn er wereldwijd 60 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het rest van 2014 ziet Beerlage gematigd positief tegemoet. "We zien dat in alle grote regio's en in alle sectoren transacties in de maak zijn. Dit is gunstig voor dit jaar en daarna, maar er zijn talloze geopolitieke ontwikkelingen die het vertrouwen van het bedrijfsleven kunnen aantasten." Hij doelt op de uitbreiding van de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland naar aanleiding van de vliegtuigramp in Oekraïne en het grondoffensief van Israël in Gaza.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden