Aantal gijzelingsverzoeken gedaald, maar nog steeds erg hoog, zeggen rechters

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vraagt, ondanks eerder geuite zorgen van rechters, nog steeds om mensen op te sluiten die niet in staat zijn hun verkeersboetes te betalen.

Dat blijkt uit een rondgang langs kantonrechters door de Raad voor de Rechtspraak. Het gaat om mensen met bijvoorbeeld grote schulden of psychische problemen en zelfs daklozen.

De zogeheten gijzelingen zijn bedoeld als dwangmiddel voor mensen die niet willen betalen. De gijzeling komt overigens niet in de plaats van het betalen van de boete. Die moet na de gijzeling, die maximaal vijftien dagen kan duren, gewoon nog worden voldaan.

Volgens een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak krijgen de rechters maar "incidenteel een goed onderbouwd dossier waaruit blijkt dat iemand niet wil betalen in plaats van niet kan betalen".

De rechters willen dat het Openbaar Ministerie bij een verzoek tot gijzeling aannemelijk maakt dat iemand echt niet de wil heeft de boete te voldoen. Dat moet voorkomen dat kwetsbare groepen de dupe worden.

Vorig jaar uitten de rechters al hun bezorgdheid over de onderbouwing, maar ook over de grote toename van het aantal verzoeken om gijzeling. In 2012 gebeurde dat nog maar 1200 keer, maar in 2013 liefst 37.000 keer. Uit de rondgang van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat het aantal in 2014 waarschijnlijk met een kwart is gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar nog steeds in de enkele tienduizenden loopt. Het ministerie van veiligheid en justitie verstrekt geen cijfers over de gijzelingen.(ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden