Aantal gemelde gevallen van euthanasie stijgt tien procent

(Jörgen Caris, Trouw)

Het afgelopen jaar is het aantal aangemelde gevallen van euthanasie en hulp bij zelfdoding met tien procent gestegen. Vorig jaar bedroeg het aantal aanmeldingen 2331 tegen 2120 in 2007. Dat blijkt uit het jaarverslag van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie dat gisteren is gepubliceerd.

Artsen zijn verplicht gevallen van euthanasie of hulp bij zelfdoding bij deze commissies aan te melden. Coördinerend voorzitter Jan Suyver van de toetsingscommissies verklaart de toename van het aantal aanmeldingen uit een grotere bereidheid van artsen om te melden. Hij vermoedt dat het aantal gevallen van euthanasie op zichzelf niet is gestegen.

In tien gevallen hebben de artsen naar het oordeel van de commissies vorig jaar niet aan de zorgvuldigheidseisen voldaan. Maar uiteindelijk leidde dit niet tot vervolging door justitie. Twee meldingen kwamen binnen van hulp bij zelfdoding bij patiënten met psychiatrische aandoeningen. Drie keer werd euthanasie toegepast bij patiënten met een beginnende dementie.

Bij psychiatrische ziektes en beginnende dementie is het moeilijker te beoordelen of de patiënten hun keuze uit vrije wil, weloverwogen en bewust doen en of wel sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos leiden. De commissies vinden dat artsen in die gevallen extra behoedzaam te werk moeten gaan. Bij voorkeur raadplegen zij dan niet één arts, zoals de wet voorschrijft, maar halen zij er ook een extra psychiater of psycholoog bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden