Aantal faillissementen daalt, maar crisis is niet over

'We zitten nu in een overgangsperiode'

In het eerste kwartaal van dit jaar gingen er 2676 bedrijven failliet, bijna een kwart minder dan in dezelfde periode in 2013. Maar dat betekent niet dat voor het Nederlandse bedrijfsleven de crisis voorbij is.

Begin vorig jaar sneuvelden nog 3470 bedrijven, blijkt uit cijfers van het Centraal Insolventieregister, dat de website Faillissementsdossier.nl gisteren publiceerde. Maar ondanks de daling ligt het aantal faillissementen nog steeds aanzienlijk hoger dan voor de aanvang van de crisis eind 2008. In het eerste kwartaal van dat jaar vroegen 657 bedrijven hun faillissement aan. Een jaar later was dit aantal al ruim verdrievoudigd.

"Consumenten willen weer kopen, dus qua vraag gaat het beter", zegt econoom en jurist Antonie Kerstholt van de Hanzehogeschool in Groningen. "Maar de crisis heeft ook een andere kant; we zitten in een overgangsperiode. Om te blijven bestaan moeten bedrijven de komende jaren op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen."

Zeeland
Als het gaat om faillissementen per provincie is Zeeland een positieve uitschieter. Het aantal bedrijven dat over de kop ging daalde daar met 59 procent; 43 bedrijven redden het niet. Ook in Friesland daalde het aantal faillissementen flink. Daar gingen in de eerste maanden van dit jaar 46 procent minder bedrijven failliet dan in het eerste kwartaal van 2013. In Flevoland is het verschil het kleinst. In de eerste drie maanden van 2014 vroegen daar 87 bedrijven hun faillissement aan, 5 procent minder dan een jaar eerder.

Zwolle
Zwolle deelt niet mee in de positieve trend. In die stad nam het aantal bankroeten toe met 88 procent. Rob van Oosterhout, adviseur stadseconomie bij de gemeente Zwolle, is verrast door de cijfers en kan ze niet verklaren. Ook de Kamer van Koophandel in Zwolle en brancheorganisatie MKB-Nederland staan voor een raadsel. "Het kan zijn dat het in de jaren voor de crisis erg goed ging met Zwolse bedrijven", zegt econoom en jurist Antonie Kerstholt. "Daardoor heeft de crisis wellicht niet meteen toegeslagen in Zwolle, maar begint die nu toch zijn tol te eisen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden