Aantal executies wereldwijd daalt fors

amnesty - De uitvoering van doodvonnissen nam vorig jaar drastisch af. Al zijn er voor China geen cijfers.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Minder executies, meer doodvonnissen. Dat is de conclusie van Amnesty International in zijn jaarlijks overzicht over de doodstraf. In 2015 werden 1634 mensen geëxecuteerd, vorig jaar bleef de teller staan op 1032. Het aantal doodvonnissen steeg wel, van 1998 in 2015 tot 3117 vorig jaar.

Vooral de afname van het aantal executies in Iran en Pakistan liggen aan de basis van de trend wereldwijd. In Iran wordt nog altijd het vaakst de doodstraf uitgevoerd, maar het aantal daalde er wel van 977 executies in 2015 naar 567 vorig jaar.

Volgens Ruud Bosgraaf van Amnesty International Nederland is die afname lastig te verklaren. "De Iraanse regering verstrekt ons geen informatie en dat maakt het voor ons heel erg moeilijk om een duidelijk beeld schetsen."

In Pakistan zakte het aantal executies van 326 naar 87. Bosgraaf: "Dat komt omdat er in Pakistan in 2015 grote groepen tegelijk werden geëxecuteerd. In 2016 gebeurde dat veel minder vaak."

Met twintig dodelijke injecties vorig jaar kunnen ze ook in de Verenigde Staten van een daling spreken. Sinds 1991 hebben de VS niet meer zo weinig executies gekend. Dat kom doordat het steeds lastiger wordt het dodelijke injectiemiddel midazolam te verkrijgen. Veel farmaceutische bedrijven willen dat middel niet meer leveren uit protest tegen de doodstraf.

Niet alleen het aantal executies daalde, ook het aantal doodvonnissen ligt in de Verenigde Staten op het laagste niveau sinds 1973. Het is duidelijk dat Amerikaanse rechters de doodstraf steeds minder als een gepaste straf zien.

In de cijfers van Amnesty International ontbreekt één belangrijk land. Volgens de organisatie voert China jaarlijks duizenden executies uit, maar houdt het deze strikt geheim. Het land beloofde eerder openheid, maar Amnesty heeft daar niets van gemerkt. China heeft bijvoorbeeld nog steeds geen officiële database waarin het aantal executies vermeld staat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden